Categoria: Estudis i projectes

Incidència acumulada i una pauta de predicció específica de l'embòlia pulmonar en COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els Serveis de Pneumologia, Radiodiagnòstic, Anàlisis Clíniques i Medicina Interna de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han publicat un estudi prospectiu que avalua la incidència acumulada i la predicció específica el paper de l'embolisme pulmonar en COVID-19. També hi han participat el Complejo Hospitalario de Navarra i el CIBER Enfermedades Respiratorias.

Carla Suarez Castillejo, Nuria Toledo-Pons, Luisa Ramon-Clar, Joaquín Martínez, Belén Núñez, Jaume Sauleda, Ernest Sala-Llinas i Alberto Alonso-Fernández, pneumòlogues i pneumòlegs de l'Hospital Universitari Son Espases i investigadores i investigadors de l'IdISBa; Néstor Calvo i Luminita Preda, radiòleg i radiòloga de l'Hospital Universitari Son Espases; Daniel Morell-García, facultatiu del laboratori d'anàlisis clíniques de l'Hospital Universitari Son Espases i investigador de l'IdISBa; Josep Miquel Bauça, Francisco Berga, Paula Argente Castillo i Antonieta Ballesteros, facultatius i facultatives d'anàlisis clíniques de l'Hospital Universitari Son Espases; i Luisa Martín, metgessa de medicina interna de l'Hospital Universitari Son Espases, han publicat l'article amb el títol "A Prospective Study Evaluating Cumulative Incidence and a Specific Prediction Rule in Pulmonary Embolism in COVID-19" a la revista Frontiers in Medicine.

S'han descrit valors anormals de biomarcadors d'hipercoagulabilitat, com el dímer D, en la malaltia per COVID-19, que també s'ha associat a la gravetat de la malaltia i a la mortalitat intrahospitalària. Els pacients de COVID-19 amb pneumònia tenen un major risc d'embòlia pulmonar (EP). Però, la incidència real de l'EP encara no està clara, ja que els estudis han estat de mida limitada, en la seva majoria retrospectius, i els procediments de diagnòstic de l'EP només es varen realitzar quan se sospitava clínicament de l'EP.

Es volia determinar la incidència, radiologia, característiques biològiques i resultats clínics de l'EP entre pacients hospitalitzats per COVID-19 amb D-dímer > 1.000 ng/mL i desenvolupar un model de predicció d'EP d'aquests pacients.

Els pacients de COVID-19 amb pneumònia i valors de dímer D > 1.000 ng/mL representaven una incidència molt elevada d'EP, independentment de la sospita clínica. Es varen trobar diferències significatives en la urea, el dímer D, l'ample de distribució de les plaquetes, el ràtio neutròfil a limfòcit i el recompte de limfòcits entre els pacients amb EP i sense EP. La puntuació PATCOM es presenta en aquest estudi com una prometedora regla de predicció de l'EP, encara que es requereix la validació en altres estudis.

Referència de l'article
Suarez Castillejo C, Toledo-Pons N, Calvo N, Ramon-Clar L, Martínez J, Hermoso de Mendoza S, et al. A Prospective Study Evaluating Cumulative Incidence and a Specific Prediction Rule in Pulmonary Embolism in COVID-19. Front Med. 2022 Jul 1;9. doi: 10.3389/fmed.2022.936816. PubMed PMID: 35847817.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Gustavo Basso / Covid-19 SP - Full ICU / CC BY-SA 4.0]