Categoria: Estudis i projectes

Intervenció per reduir les prescripcions de benzodiazepines pels metges de família

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Atenció Primària de Mallorca, l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), el Servei de Farmàcia de l'Hospital Universitari Son Espases, l'Àrea de Salut de Menorca i l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera han publicat un assaig aleatori controlat sobre l'avaluació d'una intervenció multicomponent consistent en la formació i interacció per reduir les prescripcions de benzodiazepines pels metges de família. També hi han participat l'Institut Català de Salut i la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública de la Comunitat Valenciana.

Caterina Vicens, metgessa de medicina familiar i comunitària del CS Son Serra i investigadora de l'IdISBa; Alfonso Leiva, investigador del Gabinet tècnic d'Atenció Primària de Mallorca i de l'IdISBa; Raquel María Rodríguez-Rincón i Fernando Do Pazo, farmacèutica i farmacèutic de l'Hospital Universitari Son Espases; Francisca Fiol, Catalina Mateu, Santiago Alegret, metgesses i metge de medicina familiar i comunitària del CS Son Serra; Jose Maria Coll, metge de medicina familiar i comunitària de l'Àrea de Salut de Menorca; María Martín-Rabadán, metgessa de medicina familiar i comunitària del CS Can Misses; i Isabel Socias, metgessa de medicina familiar i comunitària del CS Manacor i investigadora de l'IdISBa, han publicat l'article amb el títol "Evaluation of a multicomponent intervention consisting of education and feedback to reduce benzodiazepine prescriptions by general practitioners: The BENZORED hybrid type 1 cluster randomized controlled trial" a la revista Plos Medicine.

Les actuals guies de prescripció de benzodiazepines (BZD) recomanen un ús a curt termini per minimitzar el risc de dependència, deteriorament cognitiu, caigudes i fractures. Però, molts de metges de família prescriuen en excés les BZD i l'ús crònic en pacients és comú. Hi ha una evidència limitada de l'efectivitat de les intervencions dutes a terme per metges de família en la reducció de la prescripció i un ús a llarg termini de BZD. Es volia avaluar l'efectivitat d'una intervenció multicomponent per a metges de família que vol reduir les prescripcions de BZD i la prevalença dels usuaris a llarg termini.

Es va realitzar una intervenció multicomponent dirigida als metges de família i incloïa trobades formatives, interacció sobre prescripcions de BZD i un web de suport duen a una reducció estadísticament significativa de les prescripcions de BZD i menys usuaris a llarg termini. A pesar que la mida de l'efecte va ser petit, l'alta prevalença d'ús de les BZD en la població general suggereix que la implementació a llarga escala d'aquesta intervenció podria tenir efectes positius en la salut de molts pacients.

Referència de l'article
Vicens C, Leiva A, Bejarano F, Sempere-Verdú E, Rodríguez-Rincón RM, Fiol F, et al. Evaluation of a multicomponent intervention consisting of education and feedback to reduce benzodiazepine prescriptions by general practitioners: The BENZORED hybrid type 1 cluster randomized controlled trial. Peiris D, editor. PLOS Med. 2022 May 6;19(5):e1003983. doi: 10.1371/journal.pmed.1003983. PubMed PMID: 34113088.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Govern de les Illes Balears]