Categoria: Estudis i projectes

Adherència a la dieta mediterrània en pacients amb MFGNA i MetS

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup de Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (NUCOX), de la Universitat de les Illes Balears, el CIBEROBN i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), el Servei d'Anàlisis Clínica de l'Hospital Universitari Son Espases,  i Atenció Primària de Mallorca, han publicat una análisis, junt amb la Red Asistencial Juaneda, l'IMDEA Food CEI UAM-CSIC i la Universidad de Navarra, basada en l'estudi FLIPAN sobre l'adherència a la dieta mediterrània en pacients amb malaltia del fetge gras no alcohòlic (MFGNA) i síndrome metabòlica.

Sofia Montemayor, Catalina M MascaróJosep A Tur i Cristina Bouzas, investigadores i investigador del Grup NUCOX; Isabel Llompart, facultativa d'anàlisis clíniques de l'Hospital Universitari Son Espases i investigadora del Grup NUCOX; i Lucía Ugarriza, metgessa de medicina familiar i comunitària del CS Camp Redó; han publicat l'article amb el títol "Adherence to Mediterranean Diet and NAFLD in Patients with Metabolic Syndrome: The FLIPAN Study" a la revista Nutrients.

Una dieta no saludable és un factor important en la progressió de la malaltia del fetge gras no alcohòlic (MFGNA). Estudis previs varen mostrar els beneficis de la dieta mediterrània (MedDiet) en la síndrome metabòlica (MetS), diabetis mellitus dipus 2 (T2DM) i malaltia cardiovascular, la qual cosa normalment té una relació patofisiològica amb la MFGNA. Per avaluar l'efecte de l'adherència a la MedDiet en MFGNA després d'una intervenció en l'estil de vida, aquest assaig prospectiu multicèntric (Mallorca i Navarra), amb intervenció nutricional personalitzada basada en una MedDiet adaptada, es va dur a terme acompanyada amb promoció d'activitat física per prevenir i revertir MFGNA entre pacients amb MetS.

Els subjectes amb una alta adherència a la MedDiet varen mostrar una disminució en IMC, pes corporal, circumferència de la cintura, pressió arterial sistòlica i pressió arterial diastòlica i contingut gras intrahepàtic (CGI). Una associació entre la millora de l'adherència a la MedDiet i es va observar la millora del CGI després de sis mesos de seguiment. Una alta adherència a la MedDiet és associada amb un millor estat de les característiques del MetS i millors valors de CGI.

Referència de l'article
Montemayor S, Mascaró CM, Ugarriza L, Casares M, Llompart I, Abete I, et al. Adherence to Mediterranean Diet and NAFLD in Patients with Metabolic Syndrome: The FLIPAN Study. Nutrients. 2022 Aug 3;14(15):3186. doi: 10.3390/nu14153186. PubMed PMID: 35956364.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Fruita al mercat / CC BY-NC-SA 4.0]