Categoria: Estudis i projectes

Acilcarnitines en plasma i risc d'insuficiència cardíaca i fibril·lació auricular

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa) ha participat en un estudi sobre les acilcarnitines en plasma i risc d'insuficiència cardíaca i fibril·lació auricular. També hi han participat diferents centres espanyols.

Miquel Fiol, investigador emèrit del grup de CIBEROBN, de l'Hospital Universitari Son Espases, inscrit a l'Àrea d'Epidemiologia Clínica i Salut Pública de l'IdISBa, ha participat en la publicació d'un estudi de cohorts amb el títol "Acilcarnitinas en plasma y riesgo de insuficiencia cardiaca y fibrilación auricular: el estudio Prevención con dieta mediterránea" a la Revista Española de Cardiología.

La desregulació del metabolisme dels àcids grassos en la mitocòndria és un mecanisme involucrat en el desenvolupament d'insuficiència cardíaca (IC) i fibril·lació auricular (FA). Es va avaluar l'associació entre la concentració plasmàtica d'acilcarnitinas i la incidència d'IC o FA i si la dieta mediterrània (DietMed) pot atenuar l'associació entre acilcarnitines i el risc d'IC o FA.

En les persones amb alt risc cardiovascular, les altes concentracions d'acilcarnitines de cadena llarga s'associen amb major risc d'IC i FA incidents. Una intervenció amb DietMed més oli d'oliva verge extra pot reduir el risc associat amb les acilcarnitines de cadena llarga.

Referència de l'article
Ruiz-Canela M, Guasch-Ferré M, Razquin C, Toledo E, Hernández-Alonso P, Clish CB, et al. Acilcarnitinas en plasma y riesgo de insuficiencia cardiaca y fibrilación auricular: el estudio Prevención con dieta mediterránea. Rev Española Cardiol. 2022 Aug;75(8):649–58. doi: 10.1016/j.rec.2021.10.005. PubMed PMID: 34866031.

Enllaços Bibliosalut

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Steve PB / Olive oil / CC BYND 2.0]