Categoria: Estudis i projectes

Com la mortalitat a curt termini difereix entre homes i dones segons la presència de malalties cardiovasculars prèvies

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Cardiologia de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han participat en un estudi basat en dades de cohort nacional STEMI sobre com la mortalitat a curt termini difereix entre homes i dones segons la presència de malalties cardiovasculars prèvies. També hi han participat diferents centres espanyols.

Maribel González-Del-Hoyo, investigadora de l'IdISBa; i Xavier Rosselló, cardiòleg de l'Hospital Universitari Son Espases i investigador del grup de Fisiopatologia i terapèutica cardiovascular de l'IdISBa, han publicat l'editorial amb el títol "Short-term mortality differs between men and women according to the presence of previous cardiovascular disease: Insights from a nationwide STEMI cohort" a la revista International Journal of Cardiology.

El sexe i la malaltia cardiovascular (MCV) prèvia són factors pronòstics independents coneguts després d'un infart de miocardi amb elevació del ST (STEMI). L'objectiu és examinar si l'associació entre el sexe i la mortalitat al cap de 30 dies difereix segons la presència d'una MCV prèvia en els pacients amb STEMI.

Les dones, així com els pacients amb MCV prèvia, tenen un major risc brut de mortalitat 30 dies després. Però, les diferències relacionades amb el sexe en la mortalitat a curt termini estan modulades per la interacció amb la MCV en els pacients amb STEMI. En comparació amb els homes, les dones varen tenir un pronòstic similar en el subconjunt de pacients amb MCV, mentre que es varen associar amb un menor risc de mortalitat entre aquells amb MCV prèvia després d'ajustar per altres factors pronòstics.

Referència de l'article
González-Del-Hoyo M, Rodríguez-Leor O, Cid-Álvarez AB, de Prado AP, Ojeda S, Serrador A, et al. Short-term mortality differs between men and women according to the presence of previous cardiovascular disease: Insights from a nationwide STEMI cohort. Int J Cardiol. 2022 Aug. doi: 10.1016/j.ijcard.2022.08.036. PubMed PMID: 36030132.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16 Text complet

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Parella passejant pel carrer / CC BY-NC-SA 4.0]