Categoria: Estudis i projectes

Fitoquímics neurohormètics en la patogènesi de les malalties neurodegeneratives

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup de Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (NUCOX) de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), i membres del CIBEROBN ha participat en un estudi sobre fitoquímics neurohormètic en la patogènesi de les malalties neurodegeneratives. També hi han participat diferents centres.

Antoni Sureda, investigador del grup NUCOX, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Neurohormetic phytochemicals in the pathogenesis of neurodegenerative diseases" a la revista Immunity & Ageing.

La població mundial està envellint progressivament, la qual cosa suposa un enorme repte social i sanitari. A mesura que el món envelleix, augmenten les malalties neurodegeneratives. A causa de la seva naturalesa progressiva, cap de les malalties neurodegeneratives és curable fins avui, i els tractaments existents només poden ajudar a alleujar els símptomes o alentir la progressió. Recentment, l'hormesi ha augmentat l'atenció en el tractament de les malalties neurodegeneratives relacionades amb l'edat. El concepte d'hormesis es refereix a un fenomen bifàsic de dosi-resposta, en el qual nivells baixos del fàrmac o de l'estrès exerceixen efectes protectors o beneficiosos i dosis altes efectes deleteris o tòxics. S'ha demostrat que la neurohormesis, com a aspecte adaptatiu de les respostes a la dosi de l'hormesi en les neurones, retarda l'aparició de malalties neurodegeneratives i redueix els danys causats per l'envelliment, els accidents cerebrovasculars i les lesions cerebrals traumàtiques. També s'ha observat que l'hormesi modula l'ansietat, l'estrès, el dolor i la gravetat de les convulsions. Així doncs, la neurohormesis pot considerar-se un enfocament potencialment innovador en el tractament dels trastorns neurodegeneratius i altres trastorns neurològics. Els productes i suplements medicinals a base de plantes solen considerar-se recursos sanitaris amb moltes aplicacions. El fenomen de l'hormesi en les plantes medicinals és valuós i diversos estudis han demostrat que els mecanismes d'hormesis dels compostos bioactius poden prevenir o millorar la patogènesi neurodegenerativa en models animals de les malalties d'Alzheimer i Parkinson. A més, l'activitat hormètica dels fitoquímics s'ha avaluat en altres trastorns neurològics com l'autisme i la malaltia de Huntington. En aquesta revisió, es discuteix el concepte de dosi-resposta neurohormètica i els possibles mecanismes de neuroprotecció subjacents. També es revisen els diferents fitoquímics neurohermètics utilitzats per al millor maneig de les malalties neurodegeneratives, la justificació del seu ús i els principals resultats dels seus estudis.

Referència de l'article
Sahebnasagh A, Eghbali S, Saghafi F, Sureda A, Avan R. Neurohormetic phytochemicals in the pathogenesis of neurodegenerative diseases. Immun Ageing. 2022 Aug 11;19(1):36. doi: 10.1186/s12979-022-00292-x. PubMed PMID: 35953850.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Parella passejant / CC BY-NC-SA 4.0]