Categoria: Estudis i projectes

Dolor articular crònic a llarg termini després d'una cirurgia bariàtrica i els seus efectes en els resultats clínics i psicològics

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els Serveis d'Endocrinologia i Cirurgia de l'Hospital Universitari Son Llàtzer i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han publicat un article sobre el dolor articular crònic a llarg termini després d'una cirurgia bariàtrica i els seus efectes en els resultats clínics i psicològics.

Joana Nicolau, Irene Rodríguez, Keyla Dotres i Lluís Masmiquel, endocrinòlogues de l'Hospital Universitari Son Llàtzer i investigadores de l'IdISBa;  Luisa Ayala, nutricionista de l'Hospital Universitari Son Llàtzer i investigadora de l'IdISBa; Pilar Sanchís i María Isabel Tamayo, investigadores de l'IdISBa; i Salvador  Pascual i Andrés Cifuentes, cirurgians de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, han publicat l'article amb el títol "Dolor crónico articular a largo plazo tras cirugía bariátrica y su efecto sobre los resultados clínicos y psicológicos" a la revista Endocrinología, Diabetes y Nutrición.

La cirurgia bariàtrica (CB) resulta eficaç en la millora del dolor crònic articular (DC), però, els seus efectes a llarg termini sobre aquesta comorbiditat són poc coneguts.

Es volia determinar la prevalença de DC en una mostra de pacients intervenguts de CB amb un seguiment mínim de divuit mesos i analitzar si existeix cap relació entre el DC i els resultats clínics o psicològics després de la CB.

La prevalença de DC Significativa (DCS) en pacients sotmesos a CB una vegada arribada a la fase meseta del pes és altament prevalent. Existeix una associació entre la presència de DCS i un pitjor estat psicològic i funcional, amb un potencial detriment metabòlic.

Referència de l'article
Nicolau J, Rodríguez I, Dotres K, Ayala L, Sanchís P, Tamayo MI, et al. Long-term chronic joint pain after sleeve gastrectomy and its influence on clinical and psychological outcomes. Endocrinol Diabetes y Nutr. 2022 Jun;69(6):401–8. doi: 10.1016/j.endien.2022.05.008. PubMed PMID: 35817545.

Enllaços Bibliosalut

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / dona / CC BY-NC-SA 4.0]