Categoria: Estudis i projectes

La suplementació amb prebiòtic pectina altament esterificada millora la pressió arterial i el perfil de biomarcadors de risc cardiovascular

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El grup d'investigació Nutrigenòmica, Biomarcadors i Avaluació de Riscos (NuBE), de l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa), CIBER de Fisiopatologia de l'Obesitat i la Nutrició (CIBEROBN) i la Universitat de les Illes Balears (UIB), junt amb el German Institute of Human Nutrition (DIfE), han publicat un estudi sobre com la suplementació amb prebiòtic pectina altament esterificada millora la pressió arterial i el perfil de biomarcadors de risc cardiovascular, contrarrestant la mala programació metabòlica.

Sebastià Galmés, Catalina Picó, Andreu Palou, Ana María Rodríguez, investigadors i investigadores del grup NuBE han publicat l'article amb el títol "Supplementation with the Prebiotic High-Esterified Pectin Improves Blood Pressure and Cardiovascular Risk Biomarker Profile, Counteracting Metabolic Malprogramming" a la revista Journal of agricultural and food chemistry.

La suplementació amb la prebiòtica pectina s'associa a efectes beneficiosos per a la salut. Els autors es varen proposar caracteritzar les accions cardioprotectores de la suplementació crònica amb pectina altament esterificada (PAE) (10%) en un model de mal programació metabòlica en rates, propenses a l'obesitat i trastorns associats: la progènie de mares amb restricció calòrica lleu durant la primera meitat de la gestació. Els resultats mostren que la suplementació amb pectina reverteix la mala programació metabòlica associada a la desnutrició gestacional. En aquest sentit, la suplementació amb PAE va millorar la pressió arterial, va reduir el contingut lipídic cardíac i va regular l'expressió gènica cardíaca del pèptid natriurètic auricular i de gens relacionats amb el metabolisme lipídic. A més, va provocar una elevació dels nivells circulants del factor de creixement de fibroblasts 21 i una major expressió del seu correceptor β-klotho al cor. La majoria dels efectes estan correlacionats amb els nivells intestinals de bacteris beneficiosos promoguts per la PAE. Per la qual cosa, la suplementació crònica amb PAE mostra accions cardioprotectores i, per tant, val la pena considerar-la com a una estratègia per prevenir les alteracions cardiometabòliques programades.

Referència de l'article
García-Carrizo F, Galmés S, Picó C, Palou A, Rodríguez AM. Supplementation with the Prebiotic High-Esterified Pectin Improves Blood Pressure and Cardiovascular Risk Biomarker Profile, Counteracting Metabolic Malprogramming. J Agric Food Chem. 2022 Oct 19;70(41):13200–11. doi: 10.1021/acs.jafc.2c03143. PubMed PMID: 36214580.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: maxpixel / Drug herbal capsule / CC0 Public Domain]