Categoria: Estudis i projectes

El consum dels ultraprocessats influeix en la salut del fetge?

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup d'Epidemiologia Nutricional i Fisiopatologia Cardiovascular (NUTRECOR) de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i el Grup d'Investigació en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (NUCOX) de i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i de la Universitat de les Illes Balears i membres del CIBEROBN han participat en una anàlisi prospectiva entre pacients grans amb síndrome metabòlica sobre si el consum dels ultraprocessats influeixen en la salut del fetge. També hi han participat diferents centres.

Jadwiga KoniecznaMiguel Fiol, Antoni Colom, Josep Antoni Tur i Dora Romaguera, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Does Consumption of Ultra-Processed Foods Matter for Liver Health? Prospective Analysis among Older Adults with Metabolic Syndrome" a la revista Nutrients.

La malaltia del fetge gras no alcohòlic (MFGNA) inclou un espectre d'alteracions hepàtiques que poden provocar una malaltia greu i fins i tot la mort. El consum d'aliments ultraprocessats (AUP) s'ha associat amb l'obesitat i les comorbiditats relacionades. No obstant això, la relació entre AUP i MFGNA no s'ha avaluat prou. L'objectiu era investigar l'associació prospectiva entre el consum d'AUP i els biomarcadors de salut hepàtica.

Un major consum d'AUP es va associar amb majors nivells de biomarcadors relacionats amb la MFGNA en adults majors amb sobrepès/obesitat i MetS.

Referència de l'article
Konieczna J, Fiol M, Colom A, Martínez-González MÁ, Salas-Salvadó J, Corella D, et al. Does Consumption of Ultra-Processed Foods Matter for Liver Health? Prospective Analysis among Older Adults with Metabolic Syndrome. Nutrients. 2022 Oct 5;14(19):4142. doi: 10.3390/nu14194142. PubMed PMID: 36235794.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Ekta.Varia from PxHere]