Categoria: Estudis i projectes

Impacte de la COVID-19 en la MFGNA i resistència a la insulina en adults

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i el Servei de Salut de les Illes Balears han participat en la publicació d'un estudi longitudinal d'abans i després del tancament per la pandèmia per COVID-19 en la malaltia per fetge gras no alcohòlic i resistència a la insulina en adults. També hi han participat ADEMA, el IUNICS i la Universitat de les Illes Balears.

Angel Arturo López-González, Luis Masmiquel Comas i José Ignacio Ramírez Manent, investigadors de l'IdISBa i l'IB-Salut, han participació de l'article amb el títol "Impact of COVID-19 Lockdown on Non-Alcoholic Fatty Liver Disease and Insulin Resistance in Adults: A before and after Pandemic Lockdown Longitudinal Study" a la revista Nutrients.

La malaltia del fetge gras no alcohòlic (MFGNA) és una malaltia crònica causada per l'acumulació de greix en el fetge relacionada amb el sobrepès i l'obesitat, la resistència a la insulina, la hiperglucèmia i els nivells elevats de triglicèrids, i comporta un major risc cardiovascular. Es considera una pandèmia mundial, coincidint amb la pandèmia de 2020 causada per la "malaltia per coronavirus 2019" (COVID-19). A causa de la COVID-19, la població va ser posada sota confinament. L'objectiu del nostre estudi va ser avaluar com aquestes modificacions de l'estil de vida poc saludable van influir en l'aparició d'alteracions metabòliques i en l'augment de la malaltia del fetge gras no alcohòlic.

El tancament va provocar un empitjorament dels factors de risc cardiovascular a causa d'un augment de les escales d'estimació del greix hepàtic i un major risc de presentar MFGNA i canvis en la resistència a la insulina.

Referència de l'article
López-González ÁA, Altisench Jané B, Masmiquel Comas L, Arroyo Bote S, González San Miguel HM, Ramírez Manent JI. Impact of COVID-19 Lockdown on Non-Alcoholic Fatty Liver Disease and Insulin Resistance in Adults: A before and after Pandemic Lockdown Longitudinal Study. Nutrients. 2022 Jul 7;14(14):2795. doi: 10.3390/nu14142795. PubMed PMID: 35889752.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]