Categoria: Estudis i projectes

Les cèl·lules mare cancerígenes i microbiota com a reptes en la medicina de precisió en el càncer pancreàtic

Catalina Perelló, Carles Barceló i Lesly Ibargüent, investigadores i investigador del Translational Pancreatic Cancer Oncogenesis Group de l'IdISBa

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Translational Pancreatic Cancer Oncogenesis Group de l'IdISBa, el grup de Cirurgia Oncològica Avançada de l'IdISBa i la University of Crete, han publicat un article de revisió en el que estudien l'efecte del microbioma intratumoral sobre les cèl·lules mare tumorals com a repte en la medicina de precisió en el càncer pancreàtic.

El treball, amb el títol "Challenges in precision medicine in pancreatic cancer: A focus in cancer stem cells and microbiota" s'ha publicat a la revista Frontiers in Oncology. Ha estat liderat pel Dr. Carles Barceló, investigador principal del grup "Translational Pancreatic Cancer Oncogenesis Group" de l'IdISBa . Les primeres signants de l'article són Catalina M. Perelló-Reus, del mateix grup, Teresa Rubio (University of Crete) i Eugenia Cisneros-Barroso de l'Hospital Universitari Son Llàtzer. A més, hi han participat Lesly Ibargüen- González, investigadora del Translational Pancreatic Cancer Oncogenesis Group; Juan José Segura-Sampedro i Rafael Morales-Soriano, cirurgians de l'Hospital Universitari Son Espases.

14057 1L'adenocarcinoma de càncer de pàncrees (PDAC en les seves sigles en anglès) és una malaltia letal, amb la taxa de supervivència a 5 anys més baixa de tots els càncers a causa del diagnòstic tardà. Malgrat l'avanç i l'èxit de l'oncologia de precisió en els càncers gastrointestinals, no s'ha aconseguit pràcticament cap èxit en el cas del PDAC. Les raons d'aquesta desafortunada situació són principalment l'absència de biomarcadors eficaços de diagnòstic precoç i la resistència terapèutica. Les cèl·lules mare del (PDAC-SC en anglès) que es consideren essencials per a l'inici del tumor, la recaiguda i la resistència als fàrmacs, depenen en gran manera del seu nínxol, és a dir, de les estructures microanatòmiques del microentorn tumoral. Existeix un microbioma alterat en els pacients amb PDAC integrat en el microambient tumoral altament desmoplàsic, que cada vegada més se sap que determina les respostes terapèutiques i afecta la supervivència dels pacients amb PDAC. Considerem que la comprensió de la xarxa de comunicació que existeix entre el microbioma i les cèl·lules mare tumorals del PDAC mitjançant el cocultiu d'organoides derivats de pacients amb la microbiota intratumoral pot definir millor la complexitat del PDAC aplanant el camí cap a una predicció de la resposta al tractament oncològic de precisió.

Referència de l'article
Perelló-Reus CM, Rubio-Tomás T, Cisneros-Barroso E, Ibargüen-González L, Segura-Sampedro JJ, Morales-Soriano R, et al. Challenges in precision medicine in pancreatic cancer: A focus in cancer stem cells and microbiota. Front Oncol. 2022;12:995357. doi: 10.3389/fonc.2022.995357. PubMed PMID: 36531066.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Carles Barceló]