Categoria: Estudis i projectes

Naixement de la son dels mamífers

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Laboratori de Fisiologia del son i els ritmes biologics de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i l'Institut Universitari d'Investigació en Ciències de la Salut (IUNICS), i l'Hospital Universitari Son Espases han publicat un estudi sobre el naixement de la son dels mamífers. 

Rubén V Rial,  Francesca Cañellas, Mourad Akaârir, José A Rubiño, Pere Barceló, Aida Martín-Reina,  Antoni Gamundí i M Cristina Nicolau, investigadors i investigadores de l'IdISBa, han publicat l'article amb el títol "The Birth of the Mammalian Sleep" a la revista Biology.

Els mamífers varen evolucionar a partir de rèptils de mida petita que varen desenvolupar un metabolisme endotèrmic. Això va permetre omplir un nínxol nocturn. Varen canviar l'agudesa visual per sensibilitat, però varen quedar indefensos davant de la llum perillosa del dia. Això va ser el naixement de la son dels mamífers, la principal troballa d'aquest document. La millora de l'audició i l'olfacte varen ser la contrapartida de les deficiències visuals i va facilitar el desenvolupament cortical. Aquest procés s'anomena "El coll de botella evolutiu nocturn". Els premamífers eren nocturns fins a l'extinció dels dinosaures del Cretàcic-Paleogènic. Alguns dels mamífers varen tornar a l'activitat diürna i això va permetre l'alta variabilitat en els patrons de son observats avui en dia. Els trets de l'ociositat desperta són quasi idèntiques a les del comportament de la son, incloent-hi la regulació homeostàtica. Això és un altra troballa important en aquest article. En resum, el comportament de la son sembla haver millorat els trets de l'ociositat desperta, el tracte que mai falla és la quiescència. Es conclou que la principal funció del son consisteix a garantir-ho durant una part del cicle diari.

Referència de l'article
Rial R V., Canellas F, Akaârir M, Rubiño JA, Barceló P, Martín A, et al. The Birth of the Mammalian Sleep. Biology (Basel). 2022 May 11;11(5):734. doi: 10.3390/biology11050734. PubMed PMID: 35625462.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Betsssssy / Sleeping fine / CC-by-sa-3.0 de]