Categoria: Estudis i projectes

Es posa en marxa el nou projecte d'investigació "La transcendència de les cures invisibles"

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El projecte, liderat per l'infermer de Son Espases i doctor en Neurociència Jose Angel Rubiño, té un enfocament molt especial dins l'àmbit sanitari, ja que el seu objectiu és estudiar l'abast de les cures invisibles i les persones altament sensibles entre els professionals d'infermeria 

Ja s'ha iniciat la recollida de dades per aquest projecte, que ha estat aprovat per la Comissió d'Investigació de l'Hospital Universitari Son Espases (CI-HUSE), el Comitè d'Ètica de la Investigació de les Illes Balears (CEI-IB) i per la direcció d'infermeria de l'HUSE.

L'objectiu principal de l'estudi és abordar les dimensions de les cures invisibles per millorar el coneixement i reconeixement d'aquestes entre els professionals d'infermeria i la institució.

Les cures en infermeria van molt més enllà de les intervencions tècniques i procedimentals de les infermeres, impliquen aspectes relacionats amb la part emocional, la humanització i la transcendència. Aquestes cures invisibles acompanyen tota intervenció infermera i, encara que són silenciades i infravalorades, formen part de la jornada laboral dels professionals d'infermeria. Les cures invisibles no es reconeixen entre els professionals ni tampoc per la institució, no se'n parla i no es quantifiquen, per tant, no s'enregistren per poder mesurar l'important valor que representen i l'impacte que realment produeixen en la satisfacció, benestar i en la recuperació dels pacients. 

Un altre aspecte crucial de l'estudi, i que també roman gairebé sense explorar, és identificar i conèixer el percentatge dels professionals de la infermeria que són persones altament sensibles (també, persones amb alta sensibilitat o persones amb una sensibilitat al processament sensorial, PAS). Les PAS no tenen un trastorn psicològic ni una malaltia, és un tret de la personalitat que es troba present en el 20% de la població. Aquestes persones tenen un sistema nerviós que les fa percebre i processar més informació sensorial simultània i de forma més profunda del que és habitual. En aquest sentit, cal destacar que es tracta de persones consciencioses que es troben en sintonia amb els seus pensaments i emocions i, per això, són millors a l'hora d'evitar errors que cometen altres persones.

[Font: José Ángel Rubiño Díaz]

[Foto: José Ángel Rubiño Díaz]