Categoria: Estudis i projectes

Distracció per vulneració de les prediccions sensorials: distinció funcional entre sons desviats i silencis inesperats

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), juntament amb Universitat de les Illes Balears, ha publicat un estudi sobre la distracció per estímuls auditius inesperats en comparació amb un so repetitiu estàndard.

Fabrice B R ParmentierAlicia Leiva i Pilar Andrésinvestigadores de l'IdISBa, han publicat l'article amb el títol "Distraction by violation of sensory predictions: Functional distinction between deviant sounds and unexpected silences" a la revista Plos One

S'ha establert que els participants que realitzen una feina de categorització contínua responen més lentament després de la presentació d'estímuls auditius inesperats, irrellevants per a la tasca, en comparació amb un so repetitiu (estàndard). Les proves indiquen que la distracció sorgeix a causa de l'alteració de les prediccions sensorials.

Aquest estudi examina l'impacte d'una alteració de diferent casta: la omissió del so estàndard.

Els resultats mostren que el so desviat i l'omissió inesperada del so estàndard afecten els temps de resposta a través de, almanco parcialment, mecanismes distints. Els sons desviats afecten el rendiment en causar l'orientació de l'atenció cap a una nova entrada sensorial. L'omissió de sons, en canvi, sembla afectar el rendiment en part perquè les respostes ja no reben una senyal d'advertència inespecífica per preparar-se per a l'acció.

Refèrencia de l'article
Parmentier, F. B. R., Leiva, A., Andrés, P., & Maybery, M. T. (2022). Distraction by violation of sensory predictions: Functional distinction between deviant sounds and unexpected silences. PLOS ONE, 17(9), e0274188. doi: 10.1371/journal.pone.0274188. PubMed PMID: 36067181.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
Consultau cites a Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Gent jove passejant / CC BY-NC-SA 4.0]