Categoria: Estudis i projectes

Potencials factors de risc en la supervivència de pacients amb liposarcoma retroperitoneal primari

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els Serveis de Cirurgia, Patologia i Oncologia de l'Hospital Universitari Son Espases han publicat un article on s'analitza els potencials factors de risc en la supervivència de pacients amb liposarcoma retroperitoneal primari.

Alessandro Bianchiorcid, Alberto Pagan-Pomarorcid, Marina Jiménez-Segoviaorcid, Natalia Pujol-Canoorcid, Aina Ochogavia-Seguíorcid, José Antonio Martínez-Corcolesorcid i Francesc Xavier González-Argentéorcid, cirurgians de l'Hospital Universitari Son Espases; Rafael Ramos-Asensioorcid, patòleg de l'Hospital Universitari Son Espases; i Pablo Luna-Fra, oncòleg de l'Hospital Universitari Son Espases, han publicat l'article amb el títol "Análisis de los potenciales factores de riesgo en la supervivencia de pacientes con liposarcoma retroperitoneal primario" a la revista Cirugía Española.

Aquest treball és un estudi observacional d'una sèrie de variables relacionades amb la supervivència global i la supervivència lliure de malaltia en pacients diagnosticats de liposarcoma primari. Es va realitzar un estudi prospectiu amb recol·lecció de dades retrolectiva que inclou a tots els pacients amb liposarcoma primari remesos a l'Hospital Universitari Son Espases, des de gener de 1990 fins desembre de 2019.

La cirurgia compartimental no ha mostrat beneficis en termes de supervivència general i supervivència lliure de malaltia. La classificació ASA (≥ 3) prediu un mal pronòstic tant en la supervivència global com en la supervivència lliure de malaltia. La ressecció amb marges lliures, descrita en els resultats patològics i definida en aquest treball com R0, mostra una millor supervivència lliure de malaltia.

La cirugía compartimental no ha mostrado beneficios en términos de supervivencia general y supervivencia libre de enfermedad. La clasificación ASA (≥ 3) predice un mal pronóstico tanto en la supervivencia global como en la supervivencia libre de enfermedad. La resección con márgenes libres, descrita en los resultados patológicos y definida en este trabajo como R0, muestra una mejor supervivencia libre de enfermedad.

Referència de l'article
Bianchi A, Pagan-Pomar A, Ramos-Asensio R, Luna-Fra P, Jiménez-Segovia M, Pujol-Cano N, et al. Análisis de los potenciales factores de riesgo en la supervivencia de pacientes con liposarcoma retroperitoneal primario. Cirugía Española. 2022 Nov;100(11):691–701. doi: 10.1016/j.cireng.2022.08.024. PubMed PMID: 36270703.

Enllaços Bibliosalut 

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases. Servei de Cirurgia]