Categoria: Estudis i projectes

Alt risc de passar per alt alertes a la cabina d'avió o torre de control

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), juntament amb Universitat de les Illes Balears, ha participat en un estudi electrofisiològic sobre l'alt risc de passar per alt alertes a la cabina. També hi ha participat l'ISAE-SUPAERO.

Fabrice B R Parmentier, investigador de l'IdISBa, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Busy and confused? High risk of missed alerts in the cockpit: An electrophysiological study" a la revista Brain Research.

La capacitat de reaccionar davant estímuls auditius inesperats és fonamental en entorns complexos com les cabines de pilotatge dels avions o les torres de control del trànsit aeri, caracteritzats per una elevada càrrega mental i entorns auditius molt complexos (és a dir, moltes alertes auditives diferents). Està demostrat que tots dos factors poden afectar negativament l'atenció auditiva i impedir reaccions adequades. En el present estudi, 60 participants van fer una tasca d'aviació simulada que variava en termes de càrrega mental (nul·la, baixa, alta) simultàniament amb un paradigma de detecció de tons en el qual es manipulava la complexitat de l'entorn auditiu (és a dir, la càrrega auditiva) (1, 2 o 3 tons diferents). Es va mesurar tant el rendiment de la detecció (error, falsa alarma, d') com l'activitat cerebral (potencials relacionats amb esdeveniments) associada al to objectiu. Els resultats van mostrar que tant la càrrega mental com l'auditiva afectaven el rendiment en la detecció del to objectiu.

Referència de l'article
Causse M, Parmentier FBR, Mouratille D, Thibaut D, Kisselenko M, Fabre E. Busy and confused? High risk of missed alerts in the cockpit: An electrophysiological study. Brain Res. 2022 Oct;1793:148035. doi: 10.1016/j.brainres.2022.148035. PubMed PMID: 35908589.

Enllaços Bibliosalut 

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Vol / CC BY-NC-SA 4.0]