Categoria: Estudis i projectes

Associació de menjar i begudes ultraprocessades al funcionament psicosocial en adolescents

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) ha participat en un estudi sobre l'associació de menjar i begudes ultraprocessades al funcionament psicosocial en adolescents. També hi han participat diferents centres.

Dora Romaguera , investigadora de l'IdISBa, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Ultra-Processed Foods and Drinks Consumption Is Associated with Psychosocial Functioning in Adolescents" a la revista Nutrients.

Els adolescents mostren una de les taxes més altes de consum d'aliments i begudes ultraprocessades (AUP), i els estudis indiquen una associació entre el seu consum i problemes d'interiorització. L'objectiu és investigar si el consum de AUP s'associa amb disfuncions en altres dominis psicosocials, així com efectes per sexe. En 560 adolescents espanyols (14-17 anys), es varen avaluar els productes AUP consumits en el dia anterior, el consum de fruites i verdures (racions/dia) i l'activitat física (dies/setmana). El funcionament psicosocial (total i subescales) es va avaluar mitjançant l'autoinforme Pediatric Symptom Checklist-Youth. Les associacions entre l'AUP i el funcionament psicosocial es van avaluar mitjançant models de regressió lineal, ajustant per sexe, edat, consum de fruites i verdures i activitat física. També es van explorar les associacions específiques per sexe. Els participants van informar d'un consum diari de 7,72 racions d'AUP al dia, i els adolescents homes van mostrar un major consum que les adolescents dones. El consum de fruites i verdures i els nivells d'activitat física van ser inferiors als recomanats. El 26,2% dels participants presentava deterioració psicosocial. Un major consum d'AUP es va associar amb una major presència de símptomes depressius i problemes d'interiorització i exteriorització en tota la mostra i en els adolescents homes. El present estudi dona suport a estudis previs que suggereixen que el consum d'AUP pot interactuar amb problemes de salut mental i indica que aquests efectes poden anar més enllà dels problemes d'interiorització.

Referència de l'article
Reales-Moreno M, Tonini P, Escorihuela RM, Solanas M, Fernández-Barrés S, Romaguera D, et al. Ultra-Processed Foods and Drinks Consumption Is Associated with Psychosocial Functioning in Adolescents. Nutrients. 2022 Nov;14(22). doi: 10.3390/nu14224831. PubMed PMID: 36432518.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Ekta.Varia from PxHere]