Categoria: Estudis i projectes

Infeccions del torrent sanguini per Streptococcus pyogenes en infants

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Unitat Pediàtrica de Malalties Infeccioses de l'Hospital Universitari Son Espases ha participat en la publicació d'un estudi sobre l'epidemiologia i característiques clíniques de les infeccions del torrent sanguini per Streptococcus pyogenes en infants a Madrid.

Jaime Carrasco-Colom, pediatra de l'Hospital Universitari Son Espases, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Epidemiology and clinical features of Streptococcus pyogenes bloodstream infections in children in Madrid, Spain" a la revista European Journal of Pediatrics.

Aquest estudi realitzat a Madrid ha posat en relleu un increment en la incidència de malalties infeccioses invasives causades per estreptococs del grup A (GAS) en infants, la qual cosa ha suscitat preocupació entre la comunitat mèdica. Aquestes infeccions, que inclouen casos d'infeccions del torrent sanguini (GAS-BSI), han mostrat un augment en la seva prevalença, segons les dades recopilades durant un període de tretze anys, de 2005 a 2017.

L'estudi, dut a terme en col·laboració per 16 hospitals de Madrid, ha examinat exhaustivament els casos de GAS-BSI en infants menors de setze anys, analitzant factors com a epidemiologia, simptomatologia, tractaments i resultats. Els resultats revelen una taxa d'incidència de 4,3 episodis de GAS-BSI per cada 100.000 nens atesos en urgències per any.

Els investigadors també van destacar l'edat com un factor important en aquests casos, ja que la majoria dels infants afectats tenien menys de quatre anys. Entre les presentacions clíniques més comunes es van trobar infeccions del torrent sanguini primàries, infeccions de la pell i parts toves, així com infeccions osteoarticulars.

A més, es van observar diferències en la gravetat de les infeccions depenent del seu origen. Els infants amb infeccions del torrent sanguini primàries semblaven tenir estades hospitalàries més curtes i requerien menys antibiòtics intravenosos en comparació amb aquells amb infeccions conegudes d'un altre origen.

L'estudi també va identificar que el 22% dels casos van requerir ingrés en la Unitat de Vigilància intensiva Pediàtrica (UCIP), i que la dificultat respiratòria va ser un factor de risc significatiu per a la gravetat de la malaltia. Encara que la taxa de mortalitat va ser baixa (1,8%), la recerca destaca la importància d'abordar aquests casos amb promptitud i eficàcia.

En resum, aquest estudi proporciona una visió crítica sobre la creixent incidència d'infeccions invasives causades per estreptococs del grup A en infants, subratllant la necessitat d'una vigilància constant i de mesures preventives per a abordar aquest preocupant augment en la salut dels nens.

Referència de l'article
Cobo-Vázquez E, Aguilera-Alonso D, Carbayo T, Figueroa-Ospina LM, Sanz-Santaeufemia F, Baquero-Artigao F, et al. Epidemiology and clinical features of Streptococcus pyogenes bloodstream infections in children in Madrid, Spain. Eur J Pediatr. 2023 May 4. doi: 10.1007/s00431-023-04967-5. PubMed PMID: 37140702.

Enllaços Bibliosalut

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: NIAID / Streptococcus Pyogenes (Group A Strep) / CC BY-NC-ND 2.0]