Categoria: Estudis i projectes

Resistència al cefiderocol en Pseudomonas aeruginosa de pacients amb fibrosi quística

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Microbiologia de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han publicat un article sobre la genòmica de la resistència al cefiderocol en aïllats seqüencials crònics de Pseudomones aeruginosa procedent de pacients amb fibrosi quística.

Carla López-Causapéorcid i Antonio Oliver, microbiòloga i microbiòleg de l'Hospital Universitari Son Espases, han publicat l'article amb el títol "Cefiderocol resistance genomics in sequential chronic Pseudomonas aeruginosa isolates from cystic fibrosis patients" a la revista Clinical Microbiology and Infection.

Aquest estudi es centra a avaluar l'efectivitat de cefiderocol en aïllats seqüencials de Pseudomones aeruginosa en pacients amb fibrosi quística infectats crònicament. A més, es van investigar els possibles mecanismes darrere de la resistència a través de la seqüenciació completa del genoma.

Els mètodes van incloure l'anàlisi de tres aïllats seqüencials de P. aeruginosa de 50 pacients amb fibrosi quística crònica. Es van determinar les concentracions mínimes inhibitòries (CMI) de diversos agents antipseudomònics, i es van seqüenciar 150 genomes complets per a buscar mutacions en gens relacionats amb la resistència antibiòtica i la captació de ferro.

Els resultats van destacar que cefiderocol va mostrar una eficàcia comparable a altres agents antipseudomónicos nous, però es va trobar resistència clínica en 9 aïllats de 6 pacients. Els gens associats amb un augment de les CMI van incloure ampC, pmrAB, galU, fusA1 i els que codifiquen les proteïnes d'unió a penicil·lina PBP2 i PBP3. També es van observar mutacions en gens relacionats amb sistemes de captació de ferro i en aïllats mutadores i variants de colònies petites.

L'estudi destaca la complexitat de la resistència a cefiderocol, que podria afectar futurs tractaments i ressalta la importància de monitorar l'adquisició de mutacions en gens específics per a abordar la resistència a aquest nou antibiòtic.

Referència de l'article
López-Causapé C, Maruri-Aransolo A, Gomis-Font MA, Penev I, Castillo MG, Mulet X, et al. Cefiderocol resistance genomics in sequential chronic Pseudomonas aeruginosa isolates from cystic fibrosis patients. Clin Microbiol Infect. 2023 Apr;29(4):538.e7-538.e13. doi: 10.1016/j.cmi.2022.11.014. PubMed PMID: 36435424.

Enllaços Bibliosalut

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera]