Categoria: Estudis i projectes

Mutacions KRAS i el seu impacte en el tractament y supervivència en càncer colorectal metastàtic

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei d'Oncologia de l'Hospital Universitari Son Llàtzer ha participat en un estudi on s'analitzen la freqüència de les mutacions específiques KRAS i el seu impacte en la selecció del tractament i supervivència de pacients amb càncer metastàtic colorectal.

Esther Falcóorcid, oncòloga de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, ha participat en la publicació de l'article a la revista "The Frequency of Specific KRAS Mutations, and Their Impact on Treatment Choice and Survival, in Patients With Metastatic Colorectal Cancer" a la revista The Oncologist.

Aquest estudi multicèntric realitzat a Espanya llança llum sobre la relació entre mutacions específiques en el gen KRAS i la supervivència de pacients amb càncer colorectal metastàtic (CCRm). Aquesta recerca retrospectiva i de cohorts ha examinat dades de més de 2.000 pacients tractats entre 2011 i 2015 en 10 hospitals espanyols.

El gen KRAS, conegut pel seu paper en el desenvolupament del càncer, ha demostrat tenir un impacte significatiu en el pronòstic dels pacients amb CCRm. Les mutacions en KRAS han estat associades amb un pronòstic desfavorable, i aquest estudi es va proposar analitzar com la localització exacta d'aquestes mutacions podria influir en la supervivència.

Els resultats van revelar que les mutacions en unes certes ubicacions del gen KRAS estaven vinculades amb pitjors resultats de supervivència. Entre les mutacions més comunes es trobaven G12A, G12D i G12V. Els pacients amb una mutació G12S van experimentar la mitjana de supervivència més curta, amb només 10,3 mesos.

L'estudi també va explorar els efectes del tractament en la supervivència dels pacients. Aquells que es van sotmetre a cirurgia van presentar una supervivència major en comparació amb els que no ho van fer. A més, es va observar una tendència cap a una supervivència més prolongada en pacients que van rebre tractament amb bevacizumab en combinació amb quimioteràpia, en comparació amb aquells que van rebre quimioteràpia sola.

Aquests descobriments recolzen la idea que la localització específica de les mutacions en el gen KRAS pot ser un indicador crucial de la supervivència en pacients amb CCRm. A més, suggereixen que la teràpia amb bevacizumab juntament amb la cirurgia i/o la metastasectomia podria oferir beneficis substancials de supervivència en pacients amb mutacions KRAS. Aquestes troballes podrien tenir un impacte significatiu en la presa de decisions clíniques i en el disseny d'estratègies terapèutiques personalitzades per a pacients amb càncer colorectal metastàtic.

Referència de l'article
Fernández Montes A, Alonso Orduña V, Asensio Martínez E, Rodríguez Salas N, Torres E, Cacho Lavín D, et al. The Frequency of Specific KRAS Mutations, and Their Impact on Treatment Choice and Survival, in Patients With Metastatic Colorectal Cancer. Oncologist. 2023 May 4. doi: 10.1093/oncolo/oyad117. PubMed PMID: 37141400.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Universitari Son Llàtzer]