Categoria: Estudis i projectes

Procediment per aprofitar les unitats no aptes de cordó umbilical als bancs de sang

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears ha participat en la publicació d'un procediment per aprofitar les unitats no aptes de cordó umbilical als bancs de sang.

Javier Calvo Benitoorcid, facultatiu del Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears, ha particpat en la publicació de l'article amb el títol "Multi-component cord blood banking: a proof-of-concept international exercise" a la revista Blood Transfusion.

En l'actualitat, la majoria dels bancs públics de sang de cordó umbilical (SC) enfronten el desafiament de rebutjar més del 80% de les unitats de SC umbilical que no són aptes per al trasplantament de cèl·lules mare hemopoètiques a causa del seu baix recompte de cèl·lules mare. Si bé s'ha explorat l'ús de plaquetes, plasma i glòbuls vermells del cordó umbilical en aplicacions experimentals com la cicatrització de ferides, el tractament d'úlceres corneals i la transfusió neonatal, encara no s'han establert procediments estàndard en l'àmbit internacional per a la seva preparació.

Una xarxa composta per 12 bancs públics de cordó umbilical situats a Espanya, Itàlia, Grècia, el Regne Unit i Singapur s'ha unit per a desenvolupar un protocol destinat a validar un procediment innovador. Aquest procediment té com a objectiu la producció rutinària de concentrats de plaquetes de cordó umbilical (CB-PC), plasma pobre en plaquetes de cordó umbilical (CB-PPP) i hematies leucorreduïts de cordó umbilical (CB-LR-RBC). S'utilitzen equips disponibles localment i dispositius mèdics comercials com el BioNest ABC i EF.

Vuit bancs de sang de cordó umbilical van participar en aquest exercici de validació. Els resultats indiquen un alt compliment dels criteris d'acceptació: el 99% per al volum mínim i el 86,1% per al recompte de plaquetes en CB-PC, el 90% per al recompte de plaquetes en CB-PPP, i el 85,7% per al volum mínim, el 98,9% per als leucòcits residuals i el 90% per a l'hematòcrit en CB-LR-RBC.

No obstant això, es va observar un descens en el compliment de l'hemòlisi ≤0.8%, que va disminuir del 89,0% al 63,2% del dia 0 al dia 15. A més, l'alliberament de potassi (K+) va augmentar de 3.0±1.8 a 25.0±7.0 mmol/L durant el mateix període.

Aquests resultats suggereixen un important avanç en l'optimització de la utilització d'unitats de cordó umbilical no aptes per al trasplantament de cèl·lules mare hemopoètiques, obrint noves possibilitats en el camp de la medicina regenerativa i la teràpia de teixits.

Referència de l'article
Samarkanova D, Codinach M, Montemurro T, Mykhailova L, Tancredi G, Gallerano P, et al. Multi-component cord blood banking: a proof-of-concept international exercise. Blood Transfus. 2023 Mar 3. doi: 10.2450/BloodTransfus.492. PubMed PMID: 34674813.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Tbsdy lives / Knotted cord / / CC-by-sa-2.0]