Categoria: Estudis i projectes

Diagnòstic i tractament de neuràlgia del trigemin

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Neurologia de l'Hospital Universitari Son Espases ha participat en la publicació del document de consens del Grup d'Estudi de Cefalees de la Societat Espanyola de Neurologia sobre el diagnòstic i tractament de la neuràlgia del trigemin.

Francisco Jose Molina Martinez, neuròleg de l'Hospital Universitari Son Espases, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Diagnóstico y tratamiento de la neuralgia del trigémino: documento de consenso del Grupo de Estudio de Cefaleas de la Sociedad Española de Neurología" a la revista Neurología.

La neuràlgia del trigemin (TN) és un tipus de dolor neuropàtic que afecta una o més branques del nervi trigemin. Encara que la seva prevalença poblacional és relativament baixa, la TN suposa un problema molt important tant en les consultes de neurologia com en les urgències per la dificultat per al diagnòstic i el tractament i l'elevat impacte sobre la qualitat de vida de les persones que la pateixen. Per aquests motius, el Grup d'Estudi de Cefalees de la Societat Espanyola de Neurologia ha elaborat un document de consens sobre el maneig d'aquesta patologia.

Aquest document ha estat redactat per un comitè d'experts utilitzant la nomenclatura de la classificació de la International Headache Society (IHS), analitzant l'evidència científica publicada sobre diagnòstic i tractament i establint unes recomanacions pràctiques amb nivells d'evidència.

El diagnòstic de la TN és clínic. La International Classification of Headache Disorders en la seva tercera edició (ICHD-3) classifica el dolor atribuïble a una lesió o malaltia del nervi trigemin en TN i neuropatia trigeminal dolorosa. Al seu torn, la TN pot dividir-se en tres tipus principals segons l'etiologia del dolor: clàssica, idiopàtica i secundària. És recomanable la realització d'una ressonància magnètica (RM) cranial a tot pacient amb diagnòstic clínic de NT per a descartar causes secundàries. Per a estudiar la presència d'una compressió neurovascular amb RM es recomana l'aplicació dels protocols d'imatge FESTA, DRIVE o CISS. El tractament inicialment serà farmacològic. En pacients seleccionats amb resposta insuficient o dolenta tolerància a fàrmacs s'ha de valorar el tractament quirúrgic.

Referència de l'article
Latorre G, González-García N, García-Ull J, González-Oria C, Porta-Etessam J, Molina FJ, et al. Diagnóstico y tratamiento de la neuralgia del trigémino: documento de consenso del Grupo de Estudio de Cefaleas de la Sociedad Española de Neurología. Neurologia. 2023 Apr 26. doi: 10.1016/j.nrl.2021.09.015. PubMed PMID: 34674813.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: José Navarro / Headache / CC BY-SA 4.0]