Atenció Primària de Mallorca ha participat en una experiència organitzativa en l'equip d'atenció primària per obtenir resultats en salut fent reunions interdisciplinars.
Lucía Gorreto López, metgessa de medicina familiar i comunitària del CS Coll d'en Rabassa, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Reuniones interdisciplinares en Atención Primaria (AP): Experiencia organizativa en el equipo de AP para obtener resultados en salud" a la revista Academic Journal of Health Sciences.
El model d'atenció centrat en la persona requereix d'un enfocament integral i integrat per un equip interdisciplinari. La intervenció de totes les disciplines permet tenir un enfocament biopsicosocial de la persona i el seu entorn considerant tots els determinants socials de la salut.
Es volien establir reunions periòdiques sistematitzades per facilitar l'avaluació i millorar el procés assistencial d'un grup concret de pacients, així com, la coordinació entre els diferents professionals i àmbits assistencials.
En un equip d'AP, va sorgir la necessitat d'iniciar aquesta metodologia en la qual, mèdica i infermera que compten amb un contingent de pacients el grau de morbiditat dels quals ajustat (GMA) 4 és de 91 pacients i 284 pacients GMA3, dels quals 135 s'identifiquen com a pacients crònics complexos (PCC) i 18 pacients crònics avançats (PCA).
Amb la intenció de garantir la continuïtat assistencial, atenció integrada i facilitar la coordinació entre nivells assistencials, s'inicien reunions, amb periodicitat mensual, entre l'equip bàsic d'AP, seguint la següent metodologia: L'equip referent després d'atenció domiciliària amb valoració integral del pacient, la seva família i l'entorn, proposa el cas i el presenta. Amb la treballadora social i la infermera gestora de casos comunitària (IGCC) acordaran data per a la reunió, en agenda programada amb els casos acordats a discutir, amb temps total de 60 minuts aproximadament. Es descriurà la situació actual del cas i els objectius establerts per cada professional, amb la voluntat de pacient i/o família, les seves capacitats i recursos viables. La resta dels professionals, exposen les seves intervencions i plans de treball fins al moment o estableixen les possibles vies d'actuació a consensuar amb pacient i/o família.
La treballadora social, si precisa, realitzarà coordinació amb la resta dels recursos socials. L'IGCC establirà enllaç amb la resta dels nivells assistencials, així com, procedirà a gestionar els recursos precisos. En següent reunió s'acorda pla de treball de cada professional i aquestes tasques es revisaran al principi de la reunió del següent mes.
Es va aconseguir un abordatge integrador amb millora de paràmetres clínics i socials dels pacients abordats, la qual cosa beneficia a l'usuari, la seva família i a l'equip referent d'AP.
Referència de l'article
Rodríguez Varela JA, Gorreto López L, Terrón Rodríguez ME, Alonso Tapia A. Reuniones interdisciplinares en Atención Primaria (AP): Experiencia organizativa en el equipo de AP para obtener resultados en salud. Acad J Heal Sci. 2023;38(6):50–6. doi: 10.3306/AJHS.2023.38.06.47.Enllaços Bibliosalut |

Mètriques
![]() |
[Font: Bibliosalut]
[Foto: Infosalut / Centre de Salut Coll d'en Rabassa / CC BY-NC-SA 4.0]