Els Serveis de Medicina Interna de l'Hospital Universitari Son Llàtzer i l'Hospital Universitari Son Espases han participat en la publicació de les dades de l'estudi GeSIDA on s'analitza l'eficàcia i seguretat del dolutegravir/rilpivirina en la pràctica clínica real.
Antoni Payeras, metge de Medicina Interna de l'Hospital Universitari Son Llàtzer; i Francisco Fanjul
, metge de Medicina Interna de l'Hospital Universitari Son Espases, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Efficacy and safety of dolutegravir/rilpivirine in real‐world clinical practice. GeSIDA study 1119" a la revista HIV Medicine.
En aquest estudi observacional multicèntric, s'ha mostrat que el règim antiretroviral Dolutegravir/rilpivirina (DTG/RPV) és efectiu i segur en pacients amb VIH en la pràctica clínica real. Els resultats de l'estudi van llançar llum sobre l'eficàcia i tolerabilitat de DTG/RPV en una població diversa, que inclou pacients amb molts anys d'infecció, sota nadir de CD4, múltiples línies de tractament prèvies i un historial de fracassos virològics.
L'estudi, que va incloure a 348 pacients, va revelar que el 89,7% dels pacients van aconseguir una càrrega viral indetectable (ARN VIH < 50 còpies/ml) al cap de 48 setmanes, segons l'anàlisi per intenció de tractar (ITT). Quan es va avaluar als pacients que van seguir el tractament (OT), l'eficàcia va augmentar al 94,2%. Només un petit percentatge (3,1%) dels participants no va assolir la supressió viral, i la majoria d'ells havien abandonat el tractament.
Una de les troballes més destacades de l'estudi va ser que DTG/RPV va ser ben tolerat pels pacients, amb poques interrupcions degudes a efectes adversos. Les principals raons per a iniciar aquest règim van ser la conveniència (43,5%), la toxicitat/intolerància (28,4%) i les interaccions (17,0%).
A més, es van observar canvis favorables en els perfils lipídic i hepàtic dels pacients, amb disminucions mitjanes en els triglicèrids, el colesterol total, les lipoproteïnes de baixa densitat-colesterol, la transaminasa glutàmic-pirúvica (GPT), la gamma-glutamil, transferasa (GGT) i la fosfatasa alcalina. No obstant això, es va registrar un augment en els nivells de creatinina amb una disminució de la taxa de filtració glomerular.
Aquest estudi confirma l'eficàcia, tolerabilitat i seguretat de DTG/RPV en la pràctica clínica real en una població diferent de la dels assajos clínics. Els resultats són especialment encoratjadors, ja que es va veure èxit en pacients amb anys d'infecció per VIH, sota nadir de CD4 i múltiples línies de tractament prèvies, la qual cosa suggereix que DTG/RPV pot ser una opció valuosa en situacions clíniques diverses. A més, els beneficis en els perfils lipídic i hepàtic recolzen el seu ús en pacients amb necessitats específiques en aquests aspectes. No es van considerar canvis significatius en la funció renal, la qual cosa recolza encara més la seva seguretat.
A més, aquest estudi contribueix a la creixent evidència de l'eficàcia i seguretat de DTG/RPV com a teràpia antiretroviral en pacients amb VIH i destaca la seva rellevància en la pràctica clínica real.
Referència de l'article
Palacios R, Gómez‐Ayerbe C, Casado JL, Tejerina F, Montes ML, Castaño M, et al. Efficacy and safety of dolutegravir/rilpivirine in real‐world clinical practice. GeSIDA study 1119. HIV Med. 2023 Apr 4. doi: 10.1111/hiv.13489. PubMed PMID: 37016556.Enllaços Bibliosalut
Mètriques
Consulteu cites en Web of Science | ||
![]() |
[Font: Bibliosalut]
[Foto: Jarmoluk / Medicamentos / CC BY-SA 2.0 ]