Categoria: Estudis i projectes

Impacte dels factors de risc en la mortalitat a dos anys del tractament per malaltia cardiovascular

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han participat en la publicació d'un estudi realitzat en una cohort de 23.489 pacients amb síndrome coronària per conèixer l'impacte dels factors de risc cardiovascular modificables estàndard en la mortalitat per totes les causes a dos anys.

Maribel González-Del-Hoyoorcid, Xavier Rosselloorcid i Vicente Peralorcid, investigadora i investigadors de l'IdISBa, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Impact of standard modifiable cardiovascular risk factors on 2-year all-cause mortality: Insights from an international cohort of 23,489 patients with acute coronary syndrome" a la revista American Heart Journal.

En la literatura s'han publicat resultats controvertits sobre l'impacte de l'absència de factors de risc cardiovascular modificable estàndard (FRMu) en el risc de mortalitat a llarg termini en pacients amb síndrome coronària aguda (SCA). Mentre que el valor pronòstic additiu dels FRMu està ben descrit, el paper pronòstic de les malalties cardiovasculars (MCV) prèvies segons el sexe és menys conegut en pacients amb FRMu i sense.

EPICOR i EPICOR Àsia són registres prospectius i observacionals realitzats entre 2010 i 2014, en els quals es van inscriure pacients amb SCA en 28 països d'Europa, Amèrica Llatina i Àsia. L'associació entre els FRMu (diabetis, dislipèmia, hipertensió i tabaquisme) i la mortalitat al cap de dos anys després de l'alta es va avaluar mitjançant models de Coix ajustats i estratificats per regió geogràfica.

En aquesta cohort internacional de SCA a gran escala, l'absència de FRMu no es va associar a un menor risc ajustat de mortalitat dos anys després de l'alta. Els pacients amb FRMu i MCV prèvia van presentar una major mortalitat independentment del seu sexe.

Referència de l'article
González-Del-Hoyo M, Rossello X, Peral V, Pocock S, de Werf F Van, Chin CT, et al. Impact of standard modifiable cardiovascular risk factors on 2-year all-cause mortality: insights from an international cohort of 23,489 patients with acute coronary syndrome. Am Heart J. 2023 Jun. doi: 10.1016/j.ahj.2023.05.023. PubMed PMID: 37279841.

Enllaços Bibliosalut

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Gent asseguda a una plaça / CC BY-NC-ND 2.0]