Categoria: Estudis i projectes

Trasplantament de Cèl·lules Hematopoètiques en Leucèmia Limfocítica Crònica a Europa 2009-2019: Perspectiva del Grup de Neoplàsies Cròniques d'EBMT

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei d'Hematologia de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han participat en la publicació d'una perspectiva del Grup de Treball sobre Malignitats Cròniques de l'EBMT sobre el panorama europeu sobre el trasplantament al·logènic de cèl·lules hematopoètiques en la leucèmia limfocítica crònica entre 2009 i 2019.

Antonia Sampol, hematòloga de l'Hospital Universitari Son Espases i investigadora de l'IdISBa, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "The European landscape on allogeneic haematopoeietic cell transplantation in Chronic Lymphocytic Leukaemia between 2009 and 2019: a perspective from the Chronic Malignancies Working Party of the EBMT" a la revista Bone Marrow Transplantation.

El trasplantament al·logènic (allo-HCT) és un tractament curatiu de la LLC, l'eficàcia de la qual, fins i tot en les formes més greus, va conduir a les recomanacions de l'EBMT en 2006.

L'adveniment a partir de 2014 de les teràpies dirigides ha revolucionat el maneig de la LLC, permetent un control prolongat a pacients que han fracassat a la immunoquimioteràpia i/o presenten alteracions TP53. Aquí, s'analitza el registre EBMT prepandèmia COVID 2009-2019.

El número anual de TCM al·logènics va augmentar a 458 en 2011, però va descendir a partir de 2013 fins a un aparent estancament per sobre de 100. Dins dels 10 països que estaven sota la EMA per a l'aprovació de medicaments i van realitzar el 83,5% d'aquests procediments, es van trobar grans diferències inicials, però el número anual va convergir a 2-3 per cada 10 milions d'habitants durant els 3 anys més recents, la qual cosa suggereix que l'allo-HCT continua aplicant-se en pacients seleccionats. El seguiment a llarg termini de les teràpies dirigides mostra que la majoria dels pacients recauen, alguns precoçment, havent-se descrit factors de risc i mecanismes de resistència.

El tractament dels pacients exposats tant a inhibidors de BCL2 com de BTK i especialment aquells amb malaltia doblement refractària es convertirà en un repte en el qual l'alo-HCT continua sent una opció sòlida en competència amb teràpies emergents que encara han de demostrar la seva eficàcia a llarg termini.

Referència de l'article
Tournilhac O, van Gelder M, Eikema D-J, Zinger N, Dreger P, Bornhäuser M, et al. The European landscape on allogeneic haematopoeietic cell transplantation in Chronic Lymphocytic Leukaemia between 2009 and 2019: a perspective from the Chronic Malignancies Working Party of the EBMT. Bone Marrow Transplant. 2023 Mar 28. doi: 10.1038/s41409-023-01955-z. PubMed PMID: 36977926.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Mary Ann Thompson / Chronic lymphocytic leukemia / CC BY-SA 4.0]