Categoria: Estudis i projectes

Pruïja associada a la malaltia renal crònica i qualitat de vida dels pacients

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Departament de Nefrologia de l'Hospital Universitari Son Llàtzer i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han participat en la publicació d'un article sobre la pruïja associada a la malaltia renal crònica i la qualitat de vida dels pacients amb aquesta patologia.

Juan Manuel Buades, nefròleg de l'Hospital Universitari Son Llàtzer i investigador de l'IdISBa, ha participat en la publicació de l'article "Chronic Kidney Disease-Associated Pruritus and Quality of Life: Learning from Our Patients" a la revista Journal of Clinical Medicine.

La pruïja associada a la malaltia renal crònica és una picor directament relacionada amb la malaltia renal que no pot explicar-se per cap altra afecció. A pesar dels avenços tecnològics en els diferents aspectes de les sessions de diàlisi i del millor tractament pels pacients amb malaltia renal crònica, continua sent un problema freqüent pels pacients.

Els múltiples i complexos mecanismes fisiològics implicats, les diferents hipòtesis formulades al llarg dels anys sobre l'etiologia de la malaltia i la gran variabilitat clínica poden explicar en part l'escàs coneixement sobre aquest problema i les dificultats en el seu tractament. 

La presència de tots aquests factors condueix a la persistència de símptomes desagradables, que afecten la càrrega de malaltia i la qualitat de vida dels pacients renals.

A través de la presentació d'un cas clínic il·lustratiu, l'objectiu d'aquest article de revisió és posar de manifest la necessitat d'un diagnòstic adequat i un millor abordatge de tots els aspectes de la pruïja associada a la malaltia renal crònica, tenint en compte la pesada càrrega de la malaltia i l'enorme impacte en la qualitat de vida del pacient.

Referència de l'article
Esteve-Simó, V., Perez-Morales, R., Buades-Fuster, J. M., Arenas Jimenez, M. D., Areste-Fosalba, N., Alcalde Bezhold, G., Blanco Santos, A., Sanchez Álvarez, E., Sanchez Villanueva, R., Molina, P., Ojeda, R., Prieto-Velasco, M., & Goicoechea, M. (2023). Chronic Kidney Disease–Associated Pruritus and Quality of Life: Learning from Our Patients. Journal of Clinical Medicine, 12(13), 4505. doi: 10.3390/jcm12134505. PubMed PMID: 37445539.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Banc d'Imatges Infermeres / Persones ateses en tractament d'hemodiàlisi durant un taller de cuina saludable adaptat a persones amb insuficiència renal / CC BY-NC-ND 2.0]