Categoria: Estudis i projectes

Rol de les aptituds personals en la morbiditat, estils i qualitat de vida, ús de serveis sanitaris i mortalitat

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Unitat d'Investigació d'Atenció Primària de Mallorca i el grup GrAPP-caIB de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), han publicat un article sobre el paper de les aptituds personals en la influència dels comportaments orientats a la salut.

Xènia Chela-Alvarez i Joana Ripoll, investigadores d'Atenció Primària de Mallorca i del grup GrAPP-caIB de l'IdISBa, han publicat l'article amb el títol "Role of personal aptitudes as determinants of incident morbidity, lifestyles, quality of life, use of the health services and mortality (DESVELA cohort): qualitative study protocol for a prospective cohort study in a hybrid analysis" a la revista Frontiers in Public Health.

Mantenir o adquirir comportaments més saludables orientats a la salut i promoure la salut física i mental entre la població espanyola és un repte important per a l'Atenció Primària.

Encara que no està clar el paper de les aptituds personals (característiques de cada individu) en la influència dels comportaments orientats a la salut, aquests factors, juntament amb determinants socials com el gènere i la classe social, poden crear eixos de desigualtat social que afectin les oportunitats dels individus per adoptar comportaments orientats a la salut.

A més, la manca d'accés a recursos i oportunitats relacionades amb la salut pot agreujar encara més el problema per als individus amb aptituds personals saludables.

Per tant, és crucial investigar la relació entre les aptituds personals i els comportaments en matèria de salut, així com el seu impacte en l'equitat sanitària.

Referència de l'article
Young-Silva, Y., Berenguera, A., Jacques-Aviñó, C., Gil-Girbau, M., Arroyo-Uriarte, P., Chela-Alvarez, X., Ripoll, J., et al. & DESVELA Cohort investigators. (2023). Role of personal aptitudes as determinants of incident morbidity, lifestyles, quality of life, use of the health services and mortality (DESVELA cohort): qualitative study protocol for a prospective cohort study in a hybrid analysis. Frontiers in Public Health, 11, 2023. doi: 10.3389/fpubh.2023.1069957. PubMed PMID: 37361167.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Homes joves passejant / CC BY-NC 2.0]