Categoria: Estudis i projectes

Maneig des d'atenció primària de la infecció per la verola del mico en humans

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Atenció Primària de Mallorca ha participat en la publicació d'un article sobre el maneig des d'atenció primària de la infecció per la verola del mico en humans.

Javier Arranzorcid, metge de medicina familiar i comunitària del CS d'Escola Graduada ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Manejo desde atención primaria de la infección por la viruela del mono (MPOX) en humanos" a la revista Atención Primaria.

La verola del mico (MPOX) és una zoonosi vírica endèmica en països d'Àfrica occidental o central que esporàdicament s'exporta a altres regions. El maig del 2022, va començar a ocórrer un brot mundial de verola MPOX en diverses nacions d'Europa i Amèrica del Nord. La majoria dels casos notificats es van identificar en l'àmbit ambulatori i van afectar principalment homes que tenen sexe amb homes (HSH). El contagi és per contacte estret amb lesions, líquids corporals, secrecions respiratòries o amb material contaminat, de persona o animal infectat. El quadre clínic és similar a la verola humana, amb menor gravetat. Predomina l'afectació cutània lleu i autolimitada després de dues a quatre setmanes. En HSH apareixen lesions cutànies atípiques a causa de la manera de contagi. En uns certs grups de risc poden presentar-se formes greus o complicacions. La taxa de letalitat és de 3 a 6% segons el clade responsable. El diagnòstic de sospita es confirma amb la detecció del virus, a partir d'exsudats de les lesions o crostes, amb tècniques d'amplificació d'àcids nucleics mitjançant reacció en cadena de la polimerasa (PCR) convencional o en temps real. El maneig clínic en la majoria dels casos es realitza des d'atenció primària (AP), mitjançant el control dels principals símptomes. Entre 5 a 10% requereixen un maneig hospitalari i existeixen algunes opcions de tractament antiviral específic. Les vacunes enfront de la verola humana protegeixen contra la MPOX i s'utilitzen com a profilaxi pre i postexposició a persones de risc. Les mesures per a reduir l'exposició al virus, és la principal estratègia de prevenció de la MPOX. A més, el paper del metge de família és clau per a controlar la propagació del virus de la MPOX mitjançant la vigilància activa i el diagnòstic primerenc de la malaltia.

Referència de l'article
Arranz Izquierdo J, Molero García JM, Gutiérrez Pérez MI. Manejo desde atención primaria de la infección por la viruela del mono (MPOX) en humanos. Atención Primaria. 2023 Oct;55(10):102680. doi: 10.1016/j.aprim.2023.102680. PubMed PMID: 37343414.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Homes passejant pel carrer / CC BY-NC-SA 4.0]