Categoria: Estudis i projectes

Predicció de la salut mental en estudiants universitaris: mètodes de mostreig

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) ha participat en la publicació del protocol per a un estudi observacional basat en enquestes dins del projecte PROMES-O sobre els mètodes de mostreig d'experiències per a la predicció personalitzada de problemes de salut mental en estudiants universitaris espanyols.

Ines Forteza-ReyOrcidPatricia Garcia-PazoOrcidMargalida GiliOrcid, Guillem Navarra-VenturaOrcid, Miquel RocaOrcid i Lorenzo RoldanOrcid, investigadores i investigadors de l'IdISBa, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Experience sampling methods for the personalised prediction of mental health problems in Spanish university students: protocol for a survey-based observational study within the PROMES-U project" a la revista BMJ Open.

Existeix una alta prevalença de problemes de salut mental entre els estudiants universitaris. És necessari millorar la predicció i l'accés al tractament per a aquesta població. En els últims anys, els factors dinàmics a curt termini, que poden avaluar-se mitjançant mètodes de mostreig d'experiències (MSE), han presentat resultats prometedors per a predir els problemes de salut mental.

Es varen reclutar estudiants universitaris de cinc universitats públiques espanyoles per participar en dues enquestes a través d'Internet (a l'inici i al cap de 12 mesos de seguiment). Un subgrup dels participants en la línia de base és reclutat mitjançant mostreig per quotes per participar en un estudi MSE de quinze dies. L'enquesta basal recull informació relativa a factors de risc distals, mentre que l'estudi MSE recull factors dinàmics a curt termini com l'afecte, la companyia o l'entorn.

Els factors de risc s'identificaren a escala individual i poblacional mitjançant regressions logístiques i proporcions de risc atribuïbles a la població, respectivament. S'utilitzaren tècniques d'aprenentatge automàtic per desenvolupar models predictius dels problemes de salut mental. Es varen tenir en compte la modelització dinàmica d'equacions estructurals i els models multinivell d'efectes mixtos per a desenvolupar una sèrie de models explicatius de l'aparició de problemes de salut mental.

Referència de l'article
Portillo-Van Diest A, Ballester Coma L, Mortier P, Vilagut G, Amigo F, Puértolas Gracia B, et al. Experience sampling methods for the personalised prediction of mental health problems in Spanish university students: protocol for a survey-based observational study within the PROMES-U project. BMJ Open. 2023 Jul 14;13(7):e072641. doi: 10.1136/bmjopen-2023-072641. PubMed PMID: 37451741.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Fundación EOI / Conferencia / CC BY-NC-ND 2.0]