Categoria: Estudis i projectes

Estadificació de la malaltia de Parkinson: MNCD i qualitat de Vida

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Neurologia de l'Hospital Universitari Son Espases ha participat en la publicació d'un estudi sobre l'estadificació de la malaltia de Parkinson segons la classificació MNCD (motora/no motora/cognitiva/dependent) correlacionada amb la gravetat de la malaltia i la qualitat de vida.

Inés Legarda, neuròloga de l'Hospital Universitari Son Espases, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Staging Parkinson's Disease According to the MNCD (Motor/Non-motor/Cognition/Dependency) Classification Correlates with Disease Severity and Quality of Life" a la revista Journal of Parkinson's Disease.

Recentment, s'ha proposat una classificació senzilla i nova denominada MNCD, basada en 4 eixos (Motor; No motor; Cognició; Dependència) i 5 estadis, per a classificar la malaltia de Parkinson (MP).

L'objectiu de l'estudi ha estat aplicar aquesta classificació en una cohort de pacients amb malaltia de Parkinson i analitzar la correlació amb la qualitat de vida dels pacients i la gravetat de la malaltia. L'estudi va posar de manifest que els estadis més avançats segons la classificació es correlacionaven amb major gravetat de la malaltia a més d'amb major durada de la malaltia, majors dosis de medicació, pèrdua d'autonomia i pitjor qualitat de vida. L'estudi va concloure que aquesta nova classificació és una eina senzilla i útil per a monitorar la progressió de la malaltia.

Referència de l'article
Santos-García D, de Deus Fonticoba T, Cores Bartolomé C, Feal Painceiras MJ, Íñiguez-Alvarado MC, García Díaz I, et al. Staging Parkinson’s Disease According to the MNCD (Motor/Non-motor/Cognition/Dependency) Classification Correlates with Disease Severity and Quality of Life. J Parkinsons Dis. 2023;13(3):379–402. doi: 10.3233/JPD-225073. PubMed PMID: 36911948.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Conselleria d'Afers Socials i Esports]