Categoria: Estudis i projectes

Validació de la versió italiana de l'escala de valoració cognitiva funcional de la Malaltia de Parkinson

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) ha participat en la validació de la versió italiana de l'escala de valoració cognitiva funcional de la Malaltia de Parkinson.

Antònia Siquier, investigadora del Grup NeuroCog, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Validation of the Italian version of the Parkinson's Disease- Cognitive Functional Rating Scale" a la revista Journal of Neural Transmission.

Un factor distintiu clau entre el deteriorament cognitiu lleu (DCL) i la demència en la malaltia de Parkinson (MP) rau en la notable disminució del funcionament deguda al deteriorament cognitiu. L'Escala de Qualificació Funcional Cognitiva de la malaltia de Parkinson (PD-CRFS, per les sigles en anglès) va ser desenvolupada per avaluar les limitacions funcionals causades pel deteriorament cognitiu, reduint alhora la influència del deteriorament motor.

L'objectiu d'aquest estudi multicèntric era:

  1. Validar la versió italiana de la PD-CFRS a l'EP;
  2. Determinar les puntuacions de tall òptimes per detectar el DCL i la demència a l'EP;
  3. Comparar les seves prestacions amb l'eina d'avaluació funcional més establerta (AIVD).

Els resultats d'aquesta investigació confirmen la fiabilitat i validesa de la PD-CFRS com a eina de gran utilitat clínica per avaluar el declivi funcional en persones amb Parkinson a causa dels dèficits cognitius en diferents estadis de la malaltia.

Referència de l'article
Garon M, Weis L, Siquier A, Fiorenzato E, Pistonesi F, Cianci V, et al. Validation of the Italian version of the Parkinson’s Disease- Cognitive Functional Rating Scale. J Neural Transm. 2024 Jan 27. doi: 10.1007/s00702-024-02746-6. PubMed PMID: 38280057.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Banc d’Imatges Infermeres / TCAI ajuda a una usuària… / CC BY-NC-ND 2.0]