Categoria: Estudis i projectes

Nanomàquines moleculars potenciadores dels antibiòtics

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i el Servei de Microbiologia de l'Hospital Universitari Son Espases han participat en la publicació d'un estudi sobre com les nanomàquines moleculars no letals potencien l'activitat antibiòtica contra els bacteris gramnegatius augmentant la permeabilitat cel·lular i atenuant l'eflux.

Ana L Santos, investigadora de l'IdISBa; i Antonio OliverOrcid, microbiòleg de l'Hospital Universitari Son Espases i investigador de l'IdISBa, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Nonlethal Molecular Nanomachines Potentiate Antibiotic Activity Against Gram-Negative Bacteria by Increasing Cell Permeability and Attenuating Efflux" a la revista ACS Nano.

La resistència als antibiòtics és una amenaça urgent per a la salut pública. Tot i l'augment de la resistència, el desenvolupament d'antibiòtics, especialment per als bacteris Gram negatius, s'ha estancat. A mesura que la investigació i el desenvolupament tradicionals d'antibiòtics s'esforcen per fer front a aquesta preocupació creixent, es fan solucions alternatives imperatives.

Les nanomàquines moleculars sintètiques (MNM) són estructures moleculars que giren unidireccionalment de forma controlada en resposta a un estímul, com la llum, donant lloc a una acció mecànica que pot impulsar les molècules a perforar les membranes cel·lulars, provocant una ràpida mort cel·lular. A causa de les seves àmplies capacitats destructives, la translació clínica dels MNM continua sent un repte. Per això, en aquest treball s'explora la capacitat dels MNM no letals activats per llum visible per potenciar els antibiòtics convencionals contra els bacteris Gram negatius. Els MNM no letals van potenciar l'activitat antibacteriana de diverses classes d'antibiòtics convencionals contra bacteris Gram negatius, inclosos els que normalment només són eficaços contra ceps Gram positius, i van reduir la concentració d'antibiòtic necessària per a l'acció bactericida.

L'estudi també va revelar que els MNM s'uneixen als fosfolípids de càrrega negativa de la membrana interna bacteriana, cosa que condueix a la permeabilització de l'embolcall cel·lular i al deteriorament de l'activitat de la bomba d'eflux després de l'activació per llum dels MNM. Els efectes combinats dels MNM sobre la permeabilitat de la membrana i les bombes d'eflux van provocar un augment de l'acumulació d'antibiòtics a l'interior de la cèl·lula i van invertir la resistència als antibiòtics.

Referència de l'article
Santos AL, Liu D, van Venrooy A, Beckham JL, Oliver A, Tegos GP, et al. Nonlethal Molecular Nanomachines Potentiate Antibiotic Activity Against Gram-Negative Bacteria by Increasing Cell Permeability and Attenuating Efflux. ACS Nano. 2024 Jan 19. doi: 10.1021/acsnano.3c08041. PubMed PMID: 38241477.

Enllaços Bibliosalut

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: V / Antibiotics / CC-by-sa-3.0 de]