Categoria: Estudis i projectes

BRD4: Atenuació de la Lesió Renal

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup Lípids en Patologia Humana de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) ha participat en un estudi sobre com la inhibició de BRD4 atenua la lesió renal per isquèmia-reperfusió induïda per l'estrès de reabsorció.

Ramon M Rodríguez, investigador de l'IdISBa, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Inhibition of BRD4 Attenuates ER Stress-induced Renal Ischemic-Reperfusion Injury" a la revista International Journal of Biological Sciences.

Els recents avenços en la recerca renal han llançat llum sobre com combatre els danys causats per la isquèmia-reperfusió renal (IRI), un procés que ocasiona un greu estrès en les cèl·lules del ronyó. A conseqüència d'aquest dany, es desencadena l'activació de les vies moleculars d'estrès del reticle endoplasmàtic (ER) que, de prolongar-se en el temps, pot provocar inflamació intensa i la mort de les cèl·lules tubulars del ronyó, exacerbant el dany inicial.

En aquest innovador estudi, els investigadors van descobrir que suprimir l'activitat de BRD4, una proteïna que participa en el control epigenètic de l'expressió gènica, pot moderar els efectes negatius associats amb ER. BRD4 normalment activa gens que intensifiquen la resposta ER, però en bloquejar aquesta proteïna amb un inhibidor específic anomenat JQ1, es va observar una reducció notable en l'activitat dels gens crítics ATF4 i XBP1.

L'estudi també va revelar que el tractament amb JQ1 poc després d'un esdeveniment de dany renal no només disminueix l'expressió d'aquests gens clau, sinó que també millora diversos indicadors importants de la funció renal, tals com els nivells de creatinina en sèrum i nitrogen ureic en sang. Això indica una possible recuperació de la salut renal.
A més, utilitzant tècniques avançades d'edició genètica CRISPR-Cas9, els investigadors van poder explorar a fons les vies moleculars afectades per aquests gens. Els resultats van mostrar que molts dels processos moleculars exacerbats durant IRI són efectivament atenuats per la inhibició de l'activitat de BRD4.

Aquests resultats obren noves portes per a tractaments potencials que podrien controlar o revertir el dany renal en pacients, assenyalant un pas endavant significatiu en la lluita contra les malalties renals.

Referència de l'article
Diaz-Bulnes P, Rodríguez RM, Banon-Maneus E, Saiz ML, Bernet CR, Corte-Iglesias V, et al. Inhibition of BRD4 Attenuates ER Stress-induced Renal Ischemic-Reperfusion Injury. Int J Biol Sci. 2024;20(5):1547–62. doi: 10.7150/ijbs.83040. PubMed PMID: 38481808.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Banc d’Imatges Infermeres / Infermera fa una ecografia urològica / CC BY-NC-ND 2.0]