Categoria: Estudis i projectes

Cribratge de cardiopaties amb risc de mort sobtada en infants

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Pediatres de l'Hospital Universitari Son Espases, l'Hospital Can Misses, l'Hospital Mateu Orfila, l'Àrea de Salut de Menorca, Atenció Primària d'Eivissa i Formentera i Atenció Primària de Mallorca han publicat un estudi observacional multicèntric de cribratge de cardiopaties amb risc de mort sobtada en infants per saber si es poden realitzar el cribratge de cardiopaties en infants a centres sanitaris públics.

Paula Greciano Calero, Silvia Escribá BoriOrcid i María Del Carmen Martín Pérez, pediatres de la Unitat pediàtrica del Cor de l'Hospital Universitari Son Espases; Juan Antonio Costa OrvayOrcid, pediatra de la Unitat pediàtrica del Cor de l'Hospital Can Misses; Nina González Pons, pediatra de la Unitat pediàtrica del Cor de l'Hospital Mateu Orfila; Dolores Cardona Alfonseca i Cristina Nogales Velázquez, pediatres del CS Son FerriolSergi Verd VallespirOrcid, Alicia Esther Tur Salom, Mercedes Fernández Hida, Patricia Arestuche Aguilar, pediatres del CS Son Serra-La Vileta; Antonella ChiandettiOrcid i Marcos Navarro NogueraOrcid, pediatres del CS Dalt Vila; Anna Grau Blanch, María Magdalena Rotger Genestar, pediatres del CS Es Mercadal; Juana María Seguí Llinas, Laura Martorell Bon, Andrea Soriano Marco i Viviana Gómez Rojas, pediatres del CS Es Blanquer; Katia Sarraff Trujillo, Juan Pol Serra, pediatres del CS S'Escorxador; Antoni Muntaner Alonso i Catalina Grimalt Ferragut, pediatres del CS Muntanya, han publicat l'article amb el títol "Can we screen for heart disease in children at public health centres? A multicentre observational study of screening for heart disease with a risk of sudden death in children" a la revista European Journal of Pediatrics.

La mort cardíaca sobtada en nens és un esdeveniment rar, però de gran importància social. Generalment, es relaciona amb cardiopaties amb risc de mort cardíaca sobtada (MCS), que pot ocórrer amb símptomes cardiovasculars i/o marcadors electrocardiogràfics; així, un pediatre d'atenció primària (PCP) podria detectar-los. Per això, es va proposar un estudi que avalués com posar en pràctica i fer una valoració cardiovascular dins de les revisions rutinàries de l'infant sa als sis i dotze anys; que reflecteix signes i símptomes cardiovasculars, així com les alteracions electrocardiogràfiques que presenten els nens amb risc de MCS de la població seleccionada; i que avalua l'habilitat del PCP en la interpretació de l'electrocardiograma (ECG).

En col·laboració amb PCP, infermeres d'atenció primària i cardiòlegs pediàtrics, es va realitzar un estudi observacional, descriptiu, multicèntric i transversal a les Illes Balears (Espanya), des d'abril de 2021 fins a gener de 2022, ambdós inclosos. Els PCP van recollir les dades dels pacients mitjançant formularis (expedient mèdic, electrocardiograma i exploració física) i les van enviar a l'investigador, juntament amb el document de consentiment informat i l'electrocardiograma. L'investigador va traslladar l'electrocardiograma als cardiòlegs pediàtrics per a la seva lectura, de forma idèntica a les que havien emplenat els pediatres. Es van recollir les variables i es va fer una anàlisi descriptiva. Hi han participat tres cardiòlegs pediàtrics, dotze PCP i nou infermeres de set centres de salut públics.

Aquest estudi estableix les bases per a la futura detecció de risc de MCS en nens, realitzada per PCP. Tanmateix, prèviament, seria important optimitzar la seva formació en lectura i interpretació d'ECG pediàtrics. El que se sap:

  1. Actualment, a Espanya hi ha un programa de detecció de cardiopaties amb risc de mort sobtada, però només s'adreça a nens que s'inicien o fan una activitat física com a esport federat. La implementació d'aquests programes de cribratge ha demostrat ser eficaç en diversos països. No obstant això, diversos estudis van demostrar que la incidència de mort cardíaca sobtada no és més alta en els nens que competeixen en activitats esportives que en els que no fan cap esport. Això suposa un conflicte ètic, perquè actualment els nens que no fan cap esport federat estan exclosos de la projecció. Segons la literatura revisada, fins ara, només en dos estudis es van examinar la població infantil a les escoles, i en tots dos van detectar amb èxit pacients amb cardiopatia associada al risc de mort sobtada. Les autores i autors no han trobat cap estudi on el cribratge d'aquestes característiques s'inclogués dins de les revisions rutinàries del nen sa per part dels pediatres d'atenció primària.
  2. Novetats: No sabien si, a l'entorn de la sanitat balear, actualment, el pediatre d'atenció primària podia realitzar un mètode de cribratge dins de les revisions rutinàries del nen sa, per tal de detectar nens presumptament sans amb risc de mort cardíaca sobtada.

En aquest sentit, es va proposar el projecte presentat per les autores i autors: avaluar com posar en pràctica i realitzar una avaluació cardiovascular a través del cribratge del risc de MCS en la població infantil sana per part dels pediatres d'atenció primària i valorar les habilitats dels pediatres d'atenció primària per identificar les alteracions electrocardiogràfiques associades al risc de MCS. La intenció última d'aquest estudi pilot era fer possible, en un futur, dissenyar i justificar un estudi orientat a universalitzar el cribratge cardiovascular.

Referència de l'article
Greciano Calero P, Escribá Bori S, Costa Orvay JA, González Pons N, Martín Pérez MDC, Cardona Alfonseca D, et al. Can we screen for heart disease in children at public health centres? A multicentre observational study of screening for heart disease with a risk of sudden death in children. Eur J Pediatr. 2024 Mar 8. doi: 10.1007/s00431-024-05489-4. PubMed PMID: 38459131.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]