Categoria: Estudis i projectes

Reumatologia de Can Misses publica un article sobre deficiència de vitamina D en les malalties reumàtiques inflamatòries cròniques

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

ins-epr267El Servei de Reumatologia de l'Hospital Can Misses ha publicat un article en què es mostren els resultats de l'estudi cardiovascular en reumatologia (CARMA). També hi han participat la Societat Espanyola de Reumatologia, l'Hospital La Princesa, l'Hospital Lucus Augustí, el CIBERESP, la Universitat de La Laguna, l'Hospital Universitari de Canàries, l'Hospital Universitari Marqués de Valdecilla i l'IDIVAL.

Ana Urruticoechea Arana, reumatòloga de l'Hospital Can Misses, ha participat com a primera autora en l'article amb el títol "Vitamin D deficiency in chronic inflammatory rheumatic diseases: results of the cardiovascular in rheumatology [CARMA] study", publicat a la revista Arthritis Research & Therapy.

La vitamina D és una hormona esteroidea amb efectes pleiotròpics, tant al metabolisme ossi com en la regulació del sistema immune. La deficiència de vitamina D és un problema de salut freqüent en la población general, tot i que es pensa que la seva deficiència és encara més freqüent en pacients amb Malaltites Reumàtiques Inflamatòries Cròniques (MRIC) que en la població general, especialment en l'artritis reumatoide (AR). Però, la seva relació amb paràmetres d'activitat o discapacitat no es coneixen bé, tampoc es coneix bé la seva situació en altres malalties inflamatòries cròniques.

El treball té com a objectiu analtizar l'associació entre els nivells de 25-hidroxivitamina D (25(OH)D) i la seva activitat, junt amb les característiques clíniques dels pacients amb malalties reumàtiques inflamatòries cròniques (artritis reumatoide, artritis psoriàsica i espondilitis anquilosant).

Els pacients amb MRIC van mostrar un increment en el desenvolupament de deficiència de 25-OH vitamina D en comparació amb la cohort de subjectes no exposats. El principal factor associat amb la deficiència de 25-OH vitamina D va ser la presència d'anticossos anti-CCP (anti pèptid citrulinats).

Referència de l'article
Urruticoechea-Arana, Martín-Martínez, Castañeda, Piedra, González-Juanatey, Llorca, et al. Vitamin D deficiency in chronic inflammatory rheumatic diseases: results of the cardiovascular in rheumatology [CARMA] study. Arthritis Research & Therapy 2015;17(1).
PubMed | Almetric | logo docusalut 16Text Complet | Enllaços Bibliosalut

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Can Misses. Servei de Reumatologia]