Categoria: Estudis i projectes

Dependència hormonal i càncer en lupus eritematós sistèmic

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Reumatologia de l'Hospital Can Misses ha publicat un estudi sobre la dependència hormonal i càncer en Lupus Eritematós Sistèmic. Han participat més de 50 centres espanyols, entre els quals es troba l'Hospital Universitari Son Llàtzer.

Ana Urruticoechea Arana, reumatòloga de l'Hospital Can Misses; junt amb Tatiana Cobo Ibáñez, reumatòloga de l'Hospital Universitari Infanta Sofia, i Íñigo Rúa-Figueroa, reumatòleg de l'Hospital Universitari Doctor Negrín, junt amb la Unitat d'Investigació de la Societat Espanyola de Reumatologia (SER), han publicat l'article amb el títol "Hormonal dependence and cancer in Systemic Lupus Erythematosus" a la revista Arthritis Care & Research. El treball s'ha realitzat en diversos anys d'estudi i investigació en el tema. Hi han participat nombrosos reumatòlegs espanyols, col·laboradors en el registre científic RELESSER de pacients amb Lupus Eritematosos Sistèmic de la Societat Espanyola de Reumatologia (SER), entre ells Mónica Ibáñez Barceló, reumatòloga de l'Hospital Universitari Son Llàtzer.

L'objectiu del treball ha sigut estimar la incidència i analitzar qualsevol factor associat amb el càncer en pacients amb Lupus Eritematós Sistèmic diferenciant entre càncer sensible a les hormones i no sensibles a les hormones.

Per arribar al coneixement dels distints perfils de pacients que pateixen Lupus Eritematós Sistèmic (LES), el Grup de Treball de Malalties Autoimmunes Sistèmiques de la Societat Espanyola de Reumatologia (EAS-SER) va posar en marxa RELESSER, el primer registre científic multicèntric de pacients amb aquesta malaltia.

Aquest registre està permetent conèixer amb detall les característiques dels pacients amb lupus diagnosticat i que són tractats en els serveis de reumatologia dels hospitals espanyols.

El LES, és una malaltia que a Espanya afecta al voltant de 40.000 persones, amb una incidència de 100 casos per cada 100.000 habitants, segons indica l'estudi EPISER, realitzat per la Societat Espanyola de Reumatologia (SER).

A pesar de la seva baixa prevalença, el lupus té una gran importància, ja que es tracta d'una malaltia reumàtica autoimmune amb una enorme complexitat diagnòstica i amb importants seqüeles a llarg termini. Encara pot aparéixer a qualsevol edat, el lupus es dona sobretot en persones amb edats compreses entre els 17 i 35 anys.

Referència de l'article
Cobo-Ibáñez T, Urruticoechea-Arana A, Rúa-Figueroa I, Martín-Martínez MA, Ovalles-Bonilla JG, Galindo M, et al. Hormonal dependence and cancer in Systemic Lupus Erythematosus. Arthritis Care Res. 17 set 2019. doi: 10.1002/acr.24068. PubMed PMID: 31529686.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Universitari Son Llàtzer]