Categories: COVID-19, Estudis i projectes, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

L'IdISBa finança set projectes d'investigació sobre la COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBA) ja ha seleccionat i aprovat el finançament de set projectes d'investigació amb 153.180 € destinats a reforçar la lluita contra la malaltia de la COVID-19 a l'entorn sanitari i en la comunitat, fent front a reptes científics, tècnics i d'investigació derivats de l'emergència sanitària.

El passat 8 d'abril, l'IdISBa va llançar una convocatòria dotada amb 300.000 € per al finançament de projectes relacionats amb el coronavirus. Són objecte de consideració propostes d'interès destinades a nous dissenys o millora dels actuals EPI, millorar els tests de diagnòstic ràpid, desenvolupament de productes de desinfecció per a persones o superfícies, propostes innovadores que contribueixin al seguiment i control de la malaltia i qualsevol altra activitat emmarcada en l'àmbit d'R+D+i relacionada amb la COVID-19.

Fins al moment s'han presentat al voltant de 47 propostes de diferents temàtiques, de les quals set ja han estat seleccionades per la Comissió d'Experts per al seu finançament amb un total de 153.180 €.

Projectes finançats

Dels set projectes concedits, quatre pertanyen al grup de Recerca en Activitats Preventives i Promoció i en Càncer Illes Balears (GRAPP-CAIB) de l'IdISBa. L'investigador principal del grup, el Dr. Joan Llobera, i l'investigador del grup de Teràpia Cel·lular i Enginyeria Tissular (TERCIT), el Dr. Antoni Gayà, pretenen analitzar conjuntament l'evolució de la seroprevalença en infectats per SARS-CoV-2 a població adulta sana de les Illes Balears. Aquest estudi permetrà estimar com és la seva propagació el que ajudaria a la presa de decisions en política sanitària enfront de la COVID-19, com ara passos en matèria de relaxació del distanciament social, sobre transports, vacunació i immunitat de grup, entre altres mesures.

La investigadora Joana Ripoll, també del grup GRAPP-CAIB, vol avaluar l'impacte del confinament per COVID-19 en la salut general, el benestar emocional i els hàbits de vida de la població adulta de les Illes Balears, considerant les condicions de vida i d'habitatge de les persones.

El Dr. Ignacio Ricci, estudiarà l'efectivitat d'una intervenció basada en l'ús de tecnologia mòbil per a la prevenció de problemes de salut mental a professionals sanitaris en primera línia d'atenció de pacients amb COVID-19.

El quart, i últim projecte finançat del grup GRAPP-CAIB, és un estudi de cohorts retrospectiu per valorar l'impacte pronòstic de l'exposició a fàrmacs de risc COVID-19, de la investigadora Aina Soler.

El Dr. Sebastià Albertí, director dels Serveis Cientificotècnics de la UIB i investigador del grup de Resistència Antibiòtica i Patogènia de les Infeccions Bacterianes de l’IdISBa, ha presentat un projecte l'objectiu del qual és posar a punt una metodologia basada en l'anàlisi per espectrometria de masses del sèrum de pacients, que de forma barata i ràpida defineixi perfils proteòmics que permetin fer un seguiment i estratificació dels pacients de forma primerenca, la qual cosa permetria establir protocols d'actuació més adequats a la COVID-19, especialment en les seves manifestacions més severes.

El Dr. Maurici Ruiz, investigador de l'Institut IFISC-UIB, i Antoni Colom, investigador del grup d'Epidemiologia Nutricional i Fisiopatologia Cardiovascular de l'IdISBa, desenvoluparan un sistema d'informació geogràfica anonimitzat per donar suport a la lluita contra la pandèmia COVID-19 en l'àmbit municipal

La investigadora principal del Grup d'Investigació en Salut Pública de les Illes Balears (GISPIB), la Dra. Maria Ramos, centrarà el seu estudi en l'impacte de la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19 a les Illes Balears, en funció dels determinants socials de la salut. Per això treballa en el disseny d'un Sistema d'Informació Geogràfica (SIG) que analitzi l'efectivitat en l'àmbit territorial i socioeconòmic dels telèfons d'ajuda de la població de les Illes Balears. També identificarà famílies o grups de població potencialment vulnerables per àrees geogràfiques en el context de la crisi sanitària.

A dia d'avui, l'IdISBa ha concedit els set projectes esmentats, i la Comissió d'Experts contínua avaluant més propostes d'interès, ja que encara compta amb un fons de 146.820 € per seguir finançant propostes dirigides a projectes de recerca i innovació en relació amb la COVID-19.

[Font: IdISBA. 11/05/2020]

[Foto: IdISBa]

Notícies relacionades