Categories: Estudis i projectes, COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Estudi sobre l'impacte del coronavirus en la infància i l'adolescència

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Oficina Balear de la Infància i l'Adolescència (OBIA), dirigida per Serafín Carballo, publica  l' “Estudi sobre l'impacte del coronavirus en la infància i l'adolescència de les Illes Balears".

La recerca se centra en com han viscut els menors i adolescents d'entre 6 i 18 anys la situació de confinament provocada per la COVID-19.

El 88% ha viscut la quarantena bé o molt bé. El 12% afirma haver-se sentit malament o molt malament.

S'enviaren més de 200.000 correus electrònics a tots els alumnes de les Illes Balears a partir de 6 anys a través de la plataforma educativa, en què es demanava la seva col·laboració per contestar el qüestionari amb un missatge als pares i tutors legals perquè animessin els seus fills a participar en la iniciativa.

Des del punt de vista estadístic, la información té un nivell de fiabilitat i seguretat molt elevat per poder representar àmpliament l'opinió d'aquest sector de població. S'ha de dir que no es pretenia fer una recerca científica, amb tots els requisits propis d'aquest tipus d'estudi. 

Una de les explicacions que estableix l'OBIA per a entendre l'adaptació positiva dels menors en aquesta situació excepcional és el fet unànime d'haver compartit en família aquesta experiència. La convivència enforteix l'afecte i els vincles que componen la identitat i la cohesió familiar. L'Oficina Balear de la Infància i l'Adolescència destaca també la gran dosi de creativitat mostrada pels més petits, un aspecte a potenciar per part dels adults, com donar-los l'espai perquè desenvolupin eines pròpies d'entreteniment sense necessitat de planificar al detall el temps d'oci del qual disposen.

L'excés de deures, els problemes de coordinació entre alumnes i professors i la possibilitat de compartir més espais virtuals amb els companys de classe són algunes de les peticions que assenyalen els participants. Els més de 17.300 menors enquestats, des del 20 de maig fins al final de curs, van respondre de manera voluntària i anònima a un qüestionari de quinze preguntes.

L'estudi assenyala la necessitat de tenir en compte l'impacte del confinament en les nenes i nens menors de 6 anys i que s'ampliï a pares i mares la participació activa en aquests informes per a conèixer de manera més completa la situació davant situacions excepcionals com l'actual.

Un dels aspectes que preocupa  l'OBIA és el fet que el 30% dels enquestats assegura que desconeix l'existència de telèfons d'ajuda als menors, encara que només un 47% de les respostes citaven algun telèfon d'ajuda en concret. El decret de l'estat d'alarma va agreujar la inquietud de diferents ONG's d'infància, que van alertar que el confimament de menors i adolescents anava a produir un augment de les situacions de violència cap als menors.

Cal recordar que el telèfon europeu d'atenció a la infància, gestionat per la Fundació ANAR, és l'116111. És un servei confidencial i gratuït i atès per especialistes durant les 24 hores del dia, cada dia de l'any.

Estudi sobre l'impacte del coronavirus en la infància i l'adolescència de les Illes Balears". 

[Font: Conselleria d’Afers Socials i Esports. 16/07/2020

[Foto: Infosalut / Gent passejant pel carrer / CC BY-NC-SA 4.0]