Categories: Noves tecnologies, Institucions sanitàries

Son Espases: nou Centre de Simulació i celebració dels seus 10 anys

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’Hospital Universitari Son Espases ha posat en marxa el nou Centro de Simulació que permet a professionals, residents i estudiants de Ciències de la Salut practicar exercicis i procediments tècnics en circumstàncies semblants a la realitat, utilitzant maniquins o realitat virtual.

El Centre de Simulació és una aposta decidida per la innovació i ha comptat amb la col·laboració de la Facultat de Medicina de la Universitat de les Illes Balears.

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, acompanyada de la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, del rector de la Universitat de les Illes Balears, Llorenç Huguet, i del director gerent de  Son Espases, Josep Pomar, han visitat les instal·lacions del nou Centre de Simulació, que han tingut un cost de 760.367,49 €, entre les obres de construcció i l’adquisició de la tecnologia necessària. 

Armengol ha manifestat, entre d'altres coses, que «És una iniciativa capdavantera que té molt a veure amb les tecnologies més avançades necessàries per millorar l’assistència sanitària i l’eficiència del nostre sistema de salut».

Ara, estudiants i professionals poden practicar amb malalts virtuals i maniquins fins a assolir seguretat en l’aplicació de les destreses tècniques adquirides. Un dels aspectes clau és que aquesta forma d’autoaprenentatge també permet observar com s’enfronta un equip multidisciplinari a una situació complexa, per tal d’aprendre dels possibles errors comesos i avaluar les competències.

El Centre de Simulació està situat al mòdul F de la planta -1 de l’Hospital, molt a prop de les instal·lacions de la Facultat de Medicina. Té 240 m2 repartits en dues aules de formació, dues sales de simulació amb les respectives sales de control, una sala de debrífing, un laboratori d’habilitats i una consulta.

L’aula de formació és un espai destinat a l’observació i l’aprenentatge on es du a terme la part teòrica de la formació en simulació i es fan les proves d’autoavaluació. Les dues sales de simulació són espais dissenyats especialment per a la simulació clínica avançada amb el màxim realisme. Es poden simular diferents situacions de casos complexos, com ara politraumatismes, amb l’ajuda d’un maniquí d’altes capacitats. El pacient està monitorat en tot moment i la sala disposa d’una càmera de 360º i d’una de fixa per poder enregistrar i observar les diferents situacions simulades. Al Centre de Simulació també hi ha una consulta per a l’assaig d’habilitats no tècniques (com s’han de comunicar els diagnòstics, les males notícies, etc.). Disposa de dues sales més: una per a situacions de simulació de fidelitat mitjana i baixa, com ara les intubacions, epidurals o sutures, i, finalment, una altra amb un maniquí d’una dona embarassada.

Tot i que no forma part directament del Centre de Simulació Son Espases,  també disposa d’una unitat d’impressió 3D que ajuda els cirurgians a planificar les intervencions quirúrgiques. 

Deu anys de la recepció de l’Hospital Universitari Son Espases

El dissabte 10 d’octubre se celebren els deu anys de la recepció de l’Hospital Universitari Son Espases, moment en el qual va començar el trasllat de l’antic Son Dureta i l’inici gradual de l’activitat assistencial al nou hospital de referència de la comunitat autònoma.

Amb motiu d’aquest desè aniversari, l’Hospital ha organitzat un acte institucional.

Armengol ha subratllat l’evolució de l’Hospital en «tècniques d’excel·lència» durant aquests deu anys, així com el fet que s’ha arribat a situar a l’avantguarda gràcies «als magnífics professionals».

Al llarg d’aquests deu anys, l'Hospital ha reforçat el seu caràcter d’hospital de referència de les Illes Balears i s’ha situat entre els hospitals capdavanters de l’Estat. S’han assolit moltes fites assistencials, com ara l’ús de la cirurgia robòtica, el rècord de trasplantaments renals, la posada en marxa del programa de donació en asistòlica controlada, l’aplicació de l’ECMO, la trombectomia mecànica per a pacients amb ictus, la cirurgia del Parkinson, el reimplantament de membres superiors o la cirurgia oncològica peritoneal, entre d’altres. A més, s’ha treballat en l’adequació d’espais per afavorir la intimitat i el confort dels pacients a l’Àrea d’Urgències i a les habitacions d’Oncologia Pediàtrica, entre altres espais.

En l’àmbit docent, la principal fita assolida ha estat la posada en marxa dels estudis del Grau de Medicina de la Universitat de les Illes Balears a les instal·lacions de Son Espases, un fet que ha suposat un atractiu extra per rebre nous professionals a l’Hospital. També s’ha fet una passa decidida en l’ús de la simulació com a forma d’autoaprenentatge.

Any rere any, s’ha anat superant el nombre d’articles publicats en revistes científiques i el factor d’impacte acumulat, com a conseqüència de l’esforç investigador dels professionals de l’Hospital i de l’acreditació de l’Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) per part de l’Institut de Salut Carles III, que ha suposat un impuls a la recerca al conjunt de les Illes Balears.

Però a banda de les fites assistencials, docents i investigadores, també s’han pres decisions en benefici dels ciutadans, com ara l’ampliació i la gratuïtat de l’aparcament de l’Hospital, d’ençà de l’any 2019.

Els professionals de Son Espases estan preparats per aplicar les darreres tècniques i la darrera evidència científica per donar resposta als problemes de salut i a les necessitats canviants dels usuaris.

[Font: Presidencia de Govern. 09/10/2020]

[Foto: Presidència de Govern]