Categoria: Noves tecnologies

L'Hospital d'Inca incorpora una integració informàtica per al registre del grau del dolor

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Hospital Comarcal d'Inca registra i incorpora en la història clínica dels seus pacients el que es denomina la cinquena constant vital, és a dir, la variable del dolor. Considerant que el dolor es defineix com una experiència sensorial i emocional desagradable vinculada a una lesió, real o potencial, que pot sorgir d'una malaltia, lesió o cirurgia, a diferència d'altres variables fisiològiques (pols, pressió arterial, etc.) no hi ha un mètode objectiu i directe que faci possible avaluar-lo.

No obstant això, l'escala visual analògica (EVA) és actualment el mètode més universal, que utilitza valors compresos entre 0 i 10, essent el 0 el mínim nivell de dolor i el 10 el màxim. Es tracta d'un abordatge vàlid i fiable per mesurar el dolor, ja que és un procediment relativament simple, que ocupa poc temps —tot i que requereix un cert grau de comprensió i de col·laboració del pacient— i permet quantificar el dolor d'una manera que proporciona al personal sanitari informació útil i eficient.

Amb aquesta iniciativa, l'Hospital Comarcal d'Inca continua avançant per implementar noves tecnologies amb la finalitat de prestar una atenció de més qualitat i més àmplia als seus pacients. Per això ha desenvolupat una integració informàtica amb la qual es registra la cinquena constant i s'inclou en la història clínica, cosa que permet valorar el dolor i establir les mesures que puguin optimitzar el benestar del pacient. Els professionals encarregats de gestionar aquest registre són els membres de l'equip d'infermeria.

Les constants vitals tradicionals —és a dir, les que ofereixen un conjunt de valors que indiquen l'estat d'un pacient— es limitaven a la temperatura corporal, el pols, la respiració i la pressió arterial del pacient. Per aquesta raó, l'estandardització del paràmetre del dolor com a constant vital bàsica i integrada en un pla de cures d'infermeria suposa un avenç molt important, ja que afavoreix les actuacions específiques i protocol·litzades per atenuar-lo. És a dir, que disposar d'aquest registre integrat en la història clínica juntament amb les altres quatre constants fa possible millorar la qualitat de vida del pacient alleugerint-ne o disminuint-ne el patiment per mitjà de l'estandardització de les cures d'infermeria en el tractament del dolor. Cal tenir en compte la peculiaritat que una mateixa patologia en diferents pacients pot presentar quadres de dolor diferents, ja que es dóna una variable subjectiva de percepció del patiment en un mateix estadi d'una malaltia.

D'altra banda, el control i el registre de la cinquena constant permeten identificar els sistemes d'analgèsia i els seus rescats segons la pauta de tractament mèdic, per si es dóna el cas que la prescripció de base prescrita no s'adequa al pacient, la qual cosa afavoreix que el pacient rebi un tipus d'analgèsia i unes cures més idònies i adaptades a les seves necessitats.

[Font: Hospital Comarcal d'Inca. 02/03/2015]