Categoria: Noves tecnologies

Son Espases implanta una tècnica per extreure un trombe a pacients amb infart cerebral

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Hospital Universitari Son Espases ha implantat una nova tècnica que permet extreure un trombe als pacients que sofreixin un infart cerebral. La trombectomia —que és com es denomina aquest procediment d'aspiració del trombe— es duu a terme introduint un catèter per mitjà d'una punció a la cuixa, fent-lo arribar fins a la vena o l'artèria que pateix el trombe que provoca la falta de circulació al cervell. Durant el procés, el catèter trenca i aspira el trombe, amb la qual cosa es restableix la circulació normal de la sang.

El conseller de Salut, Martí Sansaloni, ha assistit a la presentació d'aquesta nova tècnica acompanyat pel director general del Servei de Salut, Miquel Tomàs; el gerent de l'Hospital, Víctor Ribot; els caps de servei de Radiologia i Neurologia, Joan Palmer i Bernat Sureda, respectivament; el radiòleg Salvador Miralbés i la neuròloga Carmen Jiménez.

Aquesta tècnica de neuroradiologia intervencionista permet recanalitzar la circulació en més del 80 % dels casos, mentre que fins ara només s'aconseguia en el 50 %. Si la intervenció té èxit, es redueixen el dany cerebral i les seves seqüeles. Els avantatges principals de la trombectomia són, doncs, els següents:

  • La ràpida extracció del coàgul i la possibilitat de recanalitzar la circulació de la sang en més del 80 % dels casos.
  • La possibilitat d'aplicar aquesta tècnica quan el tractament amb el fàrmac fibrinolític no sigui efectiu o hi hagi una contraindicació per risc de sagnia.
  • La reducció dels possibles danys cerebrals i de les seqüeles si la intervenció té èxit i, en conseqüència, la ràpida recuperació dels pacients.

El procés d'aspiració del trombe té una durada d'uns 45 minuts, però per dur-lo a terme cal coordinar un important grup de professionals de diverses disciplines sanitàries. Des que es va implantar aquest programa a l'Hospital Universitari Son Espases (desembre de 2014), s'ha aplicat aquest tractament a set pacients, però els neuròlegs estimen que la nova tècnica es podrà utilitzar per atendre 35-40 pacients cada any.

Primers símptomes i activació del codi ictus

Cal insistir que és important conscienciar la població de la necessitat de contactar immediatament amb el 061 quan es detectin els primers símptomes d'un ictus, ja que una actuació ràpida pot ser decisiva per abordar la malaltia. Quan el 061 atén un pacient amb símptomes d'una isquèmia cerebral, s'activa de manera immediata el codi ictus, amb el qual es posen en marxa els professionals sanitaris extrahospitalaris del 061 i els dels serveis d'Urgències, Neurologia, Radiologia, Anàlisis Clíniques i Infermeria.

L'activació del codi ictus implica, doncs, l'acció coordinada d'un equip sanitari multidisciplinari, que atén el pacient des que es produeixen els primers símptomes —amb l'assistència del 061— fins que arriba a l'hospital. Aquesta actuació protocol·litzada permet que, en menys de 15 minuts des que arriba al centre hospitalari, es faci una tomografia axial computada (TAC) al pacient per estudiar-ne les artèries cerebrals. Una vegada que es disposa d'aquesta informació, si han passat menys de 4 hores des dels primers símptomes s'administra al pacient un compost de fibrinolítics per desfer el coàgul. No obstant això, a partir d'ara a l'Hospital Universitari Son Espases es podrà fer una trombectomia als pacients que no se'ls puguin administrar aquests fàrmacs o no hagin donat el resultat esperat.

[Font: Servei de Salut de les Illes Balears. 18/02/2015]