Categoria: Noves tecnologies

Can Misses du a terme les primeres intervencions d'otosclerosi per mitjà del làser

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei d'Otorinolaringologia de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera ha començat a aplicar cirurgia làser als casos d'otosclerosi, una intervenció quirúrgica que des de fa tres mesos forma part de la cartera de serveis del Servei d'Otorinolaringologia. Fins ara s'han realitzat sis estapedotomies, nom tècnic d'aquest tipus d'intervenció quirúrgica orientada a corregir el defecte de l'audició provocat per l'otosclerosi.

"L'estapedotomia consisteix a substituir l'estrep o una part per una pròtesi que facilita la transmissió del so cap a l'orella interna, la qual cosa permet recuperar l'audició," explica el cap del Servei, el Dr. Juan Carlos Amor. L'operació es duu a terme a través del conducte auditiu extern amb l'ajuda d'un microscopi quirúrgic i té com a objectiu exclusivament recuperar l'audició, però no influir sobre l'evolució dels renous de l'orella (acúfens) que poden acompanyar la pèrdua d'audició. En la gran majoria dels casos es pot revertir tota la pèrdua auditiva corresponent al defecte de transmissió.

Atès que es tracta d'un tipus de cirurgia mínimament invasiva, aquesta operació es pot fer amb anestèsia local o amb sedació, i poques vegades exigeix l'ingrés del pacient durant més d'un dia, ja que rep l'alta al cap d'unes hores o l'endemà de l'operació, depenent del tipus d'anestèsia aplicat.

Fins ara, els casos d'otosclerosi que requerien cirurgia amb làser s'havien de derivar a l'Hospital Universitari Son Espases. Per tant, d'ara endavant l'Hospital Can Misses assumirà aquests casos; segons preveu el Dr. Amor, "es podran fer aproximadament 24 intervencions d'aquest tipus en el primer any, tot i que el nombre augmentarà quan es consolidi aquesta ampliació de la cartera de serveis. Així s'evitarà un centenar de trasllats, tenint en compte que cada pacient s'havia de desplaçar tres o quatre vegades, per a la intervenció i per a les revisions corresponents." Hi afegeix el Dr. Amor que "aquesta nova tècnica permetrà als pacients amb sordesa recuperar l'audició sense haver de traslladar-se a Palma, i això suposa un salt en la qualitat de l'atenció".

L'equip del Servei d'Otorinolaringologia està format pels facultatius Isidro Alonso, Noemí Conill, Juan Marí i Antonio Tugores, la infermera Natividad Sanz i les auxiliars d'infermeria Carmen Cardona i María Tur.

[Font: Servei de Salut de les Illes Balears. 14/09/2016 ]

[Foto: IB-Salut]

Què en diu la premsa
*14/09/2019 noudiari.es - Can Misses lleva a cabo las primeras intervenciones quirúrgicas láser de otosclerosis.