Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

La consellera de Salut visita la Central de Coordinació COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha visitat la Central de Coordinació per a la COVID-19 (CC COVID-19), situada al polígon de Can Valero (Palma).

La CC COVID-19 té com a principal objectiu el seguiment i rastreig de contactes. Des que va ser creada l’estiu de l’any passat s’han ampliat progressivament els seus recursos per continuar la tasca de recerca de casos positius, enfortir la prevenció i intentar tallar la cadena de transmissió del virus.

Actualment, hi fan feina 391 treballadors: 295 formen part del personal del Servei de Salut i 96 són militars. Entre tots els professionals que hi fan feina destaca majoritàriament el personal d’infermeria (126), telefonistes (63), tècnics en cures auxiliars d’infermeria (48) i personal mèdic (23). Des de l’inici de la pandèmia, el rastreig ha estat una de les apostes del Govern. Així, les Illes Balears han assolit una ràtio d’un rastrejador per cada 2.850 habitants, molt per davall del paràmetre d’un rastrejador per cada 5.000 habitants que recomana l’Organització Mundial de la Salut.

Els casos rastrejats han estat 29.279, a més de 129.052 contactes estrets. Del total acumulat de contactes estrets, 29.941 s’han confirmat com a cas positiu. En la darrera setmana, s’han rastrejat 257 casos i 993 contactes estrets.

La CC COVID-19 també coordina els cribratges poblacionals (prop d’una vintena) i col·labora amb el Servei de Salut en el seguiment de la població vulnerable (residències i centres de persones amb discapacitat) i en la vaccinació d’alguns grups de risc a la COVID Exprés de Son Dureta (Palma). També gestiona Educovid, un departament que té per objectiu coordinar les actuacions davant la sospita de casos confirmats i estudi de contactes als centres educatius. En aquest sentit, presta suport telefònic i atenció directa als centres escolars.

Infocovid, Infocovid Pediàtric, i Infovacunacovid

A la segona planta de l’edifici on està la CC COVID-19 s’hi unifiquen els serveis d’atenció telefònica al ciutadà en relació amb la COVID-19 en adults i en infants, i el nou servei d’informació sobre el Pla de Vaccinació.

El servei d’atenció telefònica Infocovid (900.100.971) resol tota mena de dubtes sobre la COVID-19 i millora l’accés de la població a la informació. Fins ara, s’han registrat un total de 336.061 telefonades. Aquest telèfon és atès per tècnics en emergències sanitàries i infermeres, amb un horari d’atenció de 9.00 a 20.00 hores, del dilluns al diumenge.

El servei d’Infocovid Pediàtric (900 700 222) està dirigit a les famílies dels infants en edat escolar que han rebut un avís del centre perquè els seus fills tenen símptomes compatibles amb la COVID-19 o que estan al domicili amb símptomes. L’edat per ser valorat telefònicament és dels 0 als 18 anys i els pacients han d’estar escolaritzats. En aquest telèfon se’ls orienta sobre les passes que han de seguir i són derivats segons la patologia que presenten. Fins ara, s’han atès un total de 18.479 telefonades.

Infovacunacovid (971 211 999) ofereix informació telefònica a la població amb dubtes sobre el procés de vaccinació: moment en què han de ser vaccinats, grup al qual pertanyen, què han de fer per inscriure’s, etc. Una altra de les funcions de l’equip que gestiona aquest servei és donar suport al Servei de Salut en les tasques coordinació de la campanya de vaccinació, com ara organitzar les cites de diversos col·lectius o resoldre incidències. Actualment rep una mitjana de dues mil cridades diàries. Hi fan feina trenta-dos auxiliars de serveis, emperò hi ha la intenció d’arribar fins als cinquanta.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 04/03/2021]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]