Categoria: Epidemiologia

La Direcció General de Salut Pública i Participació reuneix el comitè de seguiment del Zika

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Direcció General de Salut Pública i Participació ha reunit el comitè de seguiment i control de malalties transmeses per vectors, com ara el virus del Zika. A la reunió han assistit la directora general de Salut Pública i Participació, Maria Ramos i representants d'Epidemiologia, Salut ambiental, Servei de Salut, Medi Ambient i dels consell insulars.

Durant la reunió s'han presentat les novetats del Pla nacional definitiu de preparació de resposta enfront de malalties transmeses per vectors.

Així mateix, s'ha establert el protocol de comunicació entre el Servei de Salut i els ajuntaments per a les actuacions degudes a casos virèmics. Cal recordar que les malalties transmeses per vectors, com ara el moscard tigre, s'han de combatre des dels ajuntaments amb els plans de control de plagues.

El comitè ha destacat que el risc d'introducció i transmissió autòctona del virus del Zika a les Illes Balears és molt baix i, per tant, la situació no és preocupant. El principal risc d'introducció a Espanya està associat amb l'arribada de viatgers infectats procedents d'àrees endèmiques a les comunitats autònomes on és present el moscard. Fins ara a les Illes Balears s'han detectat 3 casos positius per virus del Zika, dues dones de 30 i 49 anys que van viatjar a la República Dominicana i Colòmbia, respectivament, i un home de 30 anys que va viatjar a la República Dominicana.

El virus del Zika produeix, en general, una malaltia lleu en l'ésser humà, si bé recentment s'han descrit quadres neurològics i anomalies congènites associades a infeccions per aquest virus. Les embarassades constitueixen el grup de més risc al qual han d'anar adreçades les recomanacions i accions de promoció i prevenció, sobre la base de l'evidència disponible que relaciona la infecció pel virus del Zika amb l'aparició d'anomalies congènites.

La malaltia pel virus del Zika presenta una simptomatologia en general lleu. Els símptomes principals són febre, inflamació d'articulacions, mal de cap i cansament. El període d'incubació oscil·la entre 3 i 12 dies i la durada de la simptomatologia, entre 2 i 7 dies.

[Font: Conselleria de Salut.19/05/2016 ]

[Foto: Conselleria de Salut]

Notícies relacionades a Infosalut
*31/03/2016 - La Unió Europea dóna suport a la recerca sobre el virus del Zika amb 10 milions
*08/03/2016 - Missatge de la Conselleria de Salut sobre el risc de transmisió autòctona del Zika.
*24/02/2016 - Protocol sobre el Zika entre organismes sanitaris i la Societat Espanyola de Ginecologia.
*23/02/2016 - Missatge de tranquil·litat davant l'amenaça del virus de Zika a Balears.
*17/02/2016 - Propera convocatòria per abordar la investigació contra el virus del Zika en el marc d'Horitzó 2020.
*16/02/2016 - El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes acorden un protocol per al virus del Zika.

*
08/02/2016 - La Conselleria de Salut avalua els riscos del virus del Zika a les Illes Balears.