Categoria: Epidemiologia

Missatge de la Conselleria de Salut sobre el risc de transmisió autòctona del Zika

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut vol traslladar a la població de les Illes Balears un missatge de tranquil·litat davant el primer probable diagnòstic positiu del virus del Zika, atès que el risc de transmissió autòctona del virus és mínim per la baixa densitat de mosquits en aquesta època de l'any.

Es tracta d'una dona de 67 anys procedent de la República Dominicana que va arribar a Palma el 20 de gener i que va acudir al centre de salut a principis de febrer amb símptomes lleus que van fer sospitar al seu metge de família que es tractava d'un possible cas de virus del Zika. La dona va manifestar que dos dies abans de viatjar a Espanya ja presentava símptomes, com ara febre i malestar general.

Així, el 3 de febrer es van fer les proves serològiques a l'Hospital Universitari Son Espases i es van remetre al Centre Nacional de Microbiologia, centre de referència en el diagnòstic i control de malalties infeccioses, el qual va confirmar el probable diagnòstic positiu del que seria el primer cas del virus del Zika importat que es registra en la nostra comunitat autònoma. El Centre Nacional de Microbiologia enviarà, en un màxim de 72 hores, el resultat de la segona prova necessària per confirmar-ne el diagnòstic al 100 %.

En aquest sentit, cal remarcar que la Unitat de Microbiologia de l'Hospital Universitari Son Espases disposa dels reactius necessaris per a la detecció del virus en sang, per la qual cosa el diagnòstic ja es pot fer en aquesta comunitat en menys de 48 hores, i garantir així la detecció precoç de possibles casos nous. Aquesta és una de les primeres mesures que ha adoptat la Conselleria de Salut per a la detecció i el control de la malaltia a les Illes Balears.

La Direcció General de Salut Pública ha creat, així mateix, una comissió interdisciplinària per al seguiment i el control de malalties transmeses per vectors des d'on s'aborden aspectes clínics i assistencials, però també els que tenen a veure amb el control de les poblacions de mosquits vectors. Dimecres, 2 de març, es va fer la primera reunió d'aquesta comissió, formada per representants de Salut Pública, del Servei de Salut, de la Conselleria de Medi Ambient, dels consells insulars, de la UIB i la FELIB.

La Direcció General de Salut Pública i Participació treballa, a més, de manera conjunta amb el Ministeri de Sanitat i la resta de comunitats autònomes en l'elaboració d'un Pla nacional per a l'abordatge de malalties transmeses per mosquits vectors, com el Zika, el dengue i el chikungunya.

La malaltia pel virus del Zika presenta una simptomatologia en general lleu, que pot passar desapercebuda o diagnosticar-la erròniament de dengue, chikungunya o altres patologies víriques. Els símptomes principals són febre o dolors articulars passatgers, cansament i mal de cap. El període d'incubació oscil·la entre 3 i 12 dies i la durada de la simptomatologia, entre 2 i 7 dies.

[Font: Conselleria de Salut. 04/03/2016 ]

Notícies relacionades a Infosalut
*24/02/2016 - Protocol sobre el Zika entre organismes sanitaris i la Societat Espanyola de Ginecologia.
*23/02/2016 - Missatge de tranquil·litat davant l'amenaça del virus de Zika a Balears.
*
08/02/2016 - La Conselleria de Salut avalua els riscos del virus del Zika a les Illes Balears.
*16/02/2016 - El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes acorden un protocol per al virus del Zika.