Categoria: Epidemiologia

El comitè de seguiment del Zika acorda la posada en marxa d'un sistema d'informació geogràfica

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha assistit a la reunió que ha mantingut el comitè de seguiment i control de malalties transmeses per vectors, com ara el virus del Zika. A la reunió, que ha tingut lloc a la Direcció General de Salut Pública i Participació, també hi han assistit la directora general de Salut Pública i Participació, Maria Ramos; la directora general d'Espais Naturals i Diversitat, Caterina Amengual; la representant del Servei d'Epidemiologia, Paula Grau; la cap del Servei de Salut Ambiental, Mercedes Gumà, i també representants del Servei de Salut, de Medi Ambient,de Turisme, d'Emergències, del Servei de Sanitat Exterior, del Laboratori de Zoologia de la Universitat de les Illes Balears, dels consells insularsi de la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears.

En el transcurs de la reunió s'han presentat les novetats del pla nacional definitiu de preparació de resposta enfront de malalties transmeses per vectors. Ara mateix, el comitè treballa conjuntament amb tots els ajuntaments de les Illes Balears en l'elaboració d'un sistema d'informació geogràfica, en col·laboració amb la Universitat de les Illes Balears, per disposar d'un mapa actualitzat de la presència i densitat del moscard tigre a les Illes.

Així mateix, s'està elaborant un informe sobre els recursos dels quals disposen els ajuntaments percontrolar plagues i sobre les actuacions efectuades per tal de sensibilitzar els ciutadans de les mesures preventives allà on s'ha detectat la presència del vector. Cal recordar que les malalties transmeses per vectors, com ara el moscard tigre, les han de combatre els ajuntaments amb els plans de control de plagues.

En aquesta línia, el comitè ha destacat la importància i l'efectivitat de les mesures de prevenció, i també la necessitat de mantenir informada la població sobreles mesures de prevenció per evitar la proliferació del moscard tant en espais públics com privats. En aquest sentit, el comitè ha elaborat un protocol d'actuacions locals a l'entorn diagnosticats que han passat el període de virèmia a les Illes Balears.

Fins ara, a les Illes Balears s'han detectat quatre casos positius per virus del Zika importats: tres persones que viatjaren a la República Dominicana i una més, a Colòmbia. El principal risc d'introducció a Espanya està associat a l'arribada de viatgers infectats procedents d'àrees endèmiques a les comunitats autònomes on és present el moscard.

El virus del Zika produeix, en general, una malaltia lleu en l'ésser humà, si bé recentment s'han descrit quadres neurològics i anomalies congènites associades a infeccions per aquest virus. Les dones embarassades constitueixen el grup de més risc al qual han d'anar adreçades les recomanacions i accions de promoció i prevenció, sobre la base de l'evidència disponible que relaciona la infecció pel virus del Zika amb l'aparició d'anomalies congènites.

La malaltia pel virus del Zika presenta una simptomatologia en general lleu. Els símptomes principals són febre, inflamació d'articulacions, mal de cap i cansament.

El període d'incubació oscil·la entre 3 i 12 dies i la durada d'aquests símptomes, entre 2 i 7 dies.

[Font: Conselleria de Salut. 06/07/2016]

[Foto: Conselleria de Salut]

Notícies relacionades a Infosalut
*23/05/2016 - La Direcció General de Salut Pública i Participació reuneix el comitè de seguiment del Zika.
*31/03/2016 - La Unió Europea dóna suport a la recerca sobre el virus del Zika amb 10 milions
*08/03/2016 - Missatge de la Conselleria de Salut sobre el risc de transmisió autòctona del Zika.
*24/02/2016 - Protocol sobre el Zika entre organismes sanitaris i la Societat Espanyola de Ginecologia.
*23/02/2016 - Missatge de tranquil·litat davant l'amenaça del virus de Zika a Balears.
*17/02/2016 - Propera convocatòria per abordar la investigació contra el virus del Zika en el marc d'Horitzó 2020.
*16/02/2016 - El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes acorden un protocol per al virus del Zika.

*
08/02/2016 - La Conselleria de Salut avalua els riscos del virus del Zika a les Illes Balears.