Categoria: Epidemiologia

Salut ha registrat tres brots d'intoxicació per histamina en el peix entre gener i octubre de 2016

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei d'Epidemiologia de la Direcció General de Salut Pública i Participació ha registrat entre gener i octubre de 2016 tres brots d'intoxicació alimentària per histamina en el peix amb 7 afectats.

Aquesta és la segona causa més freqüent d'intoxicació després de la salmonel·la i la Conselleria de Salut recomana extremar la precaució a l'hora de conservar el menjar.

El Servei de Seguretat Alimentària recorda que la histamina és una substància que genera el cos de manera natural i és present en les reaccions inflamatòries. Però en el peix que no es conserva adequadament també es pot generar en altes quantitats i provocar a qui el consumeix símptomes gastrointestinals, com ara diarrea, vòmit i dolor abdominal. També pot causar fortes reaccions al·lèrgiques, com eritema i inflor de la cara, picor intensa generalitzada i fins i tot anafilaxi. En els casos més extrems per contaminació alta, pot causar taquicàrdia o angioedema, i requereix tractament hospitalari.

La histamina no altera el gust ni l'olor del peix i, a més, no es destrueix en cuinar-lo. Així mateix, es produeix en els peixos que no s'han conservat adequadament fins i tot abans que perdin les característiques de frescor. D'aquesta manera, qui consumeix el peix amb histamina no s'adona del perill.

Per evitar-ne la presència, el peix s'ha de conservar de manera adequada, ja que mantenir-lo a una temperatura excessiva durant massa temps provoca la formació d'aquesta substància en la seva musculatura. Unes males condicions higièniques acceleren aquest procés.

Cal dir que hi ha determinades espècies de peixos que formen histamina amb més facilitat quan no es conserven adequadament. Dins aquest grup s'inclouen el bonítol, la tonyina, el verat, la sardina, l'aladroc i la llampuga.

Entre gener i octubre de 2016 s'han detectat tres brots, mentre que en tot el 2015 se'n va registrar un i en 2014, tres. En el període 2001-2013 varen ser vint els brots d'histamina registrats.

Per evitar la intoxicació que provoca la histamina s'han de seguir les recomanacions següents:

  • S'ha d'adquirir el peix com més fresc millor, mantenir-lo en bones condicions d'higiene, conservar-lo a temperatures properes als 0 °C i consumir-lo al més aviat possible.
  • Durant la pesca recreativa s'han de depositar les peces capturades en una gelera amb aigua neta i gel. En cap cas no s'ha de tenir el peix exposat al sol i a temperatura ambient durant massa temps.

Les conserves de peix també poden produir histamina. De fet a les Illes Balears, la majoria de brots causats per histamina estan provocats per una manipulació i un ús de conserves de peix deficients. Així que, una vegada obert l'envàs, el contingut s'ha de manipular de manera higiènica i evitar exposar-lo a temperatures altes. Allò que no es menja tot d'una s'ha de mantenir cobert i en refrigeració, i s'ha consumir aviat.

[Font: Conselleria de Salut. Direcció General de Salut Pública i Participació. 06/11/2016]

[Foto: Infosalut]