Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Compra de la vacuna de la grip estacional

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell de Govern ha autoritzat la consellera de Salut i Consum a contractar, per un valor d’1,1 milions d’euros, el subministrament de la vacuna de la grip estacional, de la qual s’adquiriran al voltant de 180.000 dosis.

Aquesta quantitat és superior a la de l’any passat, atès que la situació actual de pandèmia genera més incerteses i expectatives de més demanda. És una vacuna inactivada amb dues soques de grip A i dues soques de grip B i està indicada per a tota la població.

El nombre de dosis necessàries cada temporada es calcula a partir de l’objectiu de cobertura de campanya, que és el 65 % de la població diana, és a dir, la població més gran de 64 anys —que és el grup majoritari al qual s’indica la vacunació antigripal— i de la població menor de 65 anys amb criteris d’inclusió segons recomanacions del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.

Així mateix, també es té en compte el nombre de vacunes administrades la temporada anterior. Atès que es preveu que la població generi una resposta superior a les campanyes anteriors per temor a la COVID-19, s’ha considerat que s’havien d’augmentar les dosis respecte de la campanya anterior fins a 180.000.

La mutabilitat del virus i la vacunació anual

Les vacunacions sistemàtiques són intervencions que han demostrat eficàcia des de la introducció de les primeres vacunes. La vacunació massiva contra malalties d’incidència elevada o de gravetat especial evita malaltia, mortalitat i seqüeles, amb els costs personals, socials i econòmics que això suposa.

Una de les principals característiques de la grip és la presentació anual en forma d’epidèmia d’inici brusc, ascens ràpid i escassa durada, amb la presentació d’un gran nombre de casos en poques setmanes, cosa que obliga que la campanya de vacunació sigui també una campanya concentrada en poques setmanes i pròxima a l’inici de l’activitat gripal.

Una altra característica és la mutabilitat dels virus que la causen. Cada any hi ha variacions que provoquen que la immunitat sigui limitada i la indicació de vacunació és anual mentre es mantenguin les condicions que la fan recomanable.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 07/08/2020]

[Foto: Mcfarlandmo / No273 13 Oct 2009 Sneeze / CC BY 2.0]