Categories: Institucions sanitàries, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Qualitat

L’Hospital Mateu Orfila commemora el Dia Mundial de la Salut Mental

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Psiquiatria de l’Hospital Mateu Orfila ha commemorat el Dia Mundial de la Salut Mental amb una activitat col·lectiva que ha consistit en pintar un mural en una de les parets exteriors del pavelló del club de bàsquet Hestia Menorca.

En aquesta acció hi han participat usuaris i professionals de l’Hospital Mateu Orfila i jugadors de l’equip Hestia Menorca. La pintada ha estat organitzat de manera conjunta amb la Fundació Hestia i el mural plasma el dibuix guanyador en la categoria d’adults del concurs de dibuix dirigit a tota la població per convidar i animar a la reflexió i la creativitat al voltant del coronavirus i la salut mental.

L’objectiu de l’activitat és lluitar contra l'estigmatització de les persones amb malaltia mental, més vulnerables en situacions de crisi sanitària com la que vivim.

A la pintada hi han assistit en representació de l’Àrea de Salut de Menorca, ladoctora Tamara Contreras, directora mèdica de l’Hospital Mateu Orfila; la
psicòloga Magda Yebra i la treballadora social Raquel Montávez, de Salut Mental; junt amb Susana Subirà, directora de la Fundació Hestia; Oriol Segura, president de l’Hestia Menorca; Héctor Pons, alcalde de Maó; Carolina Cerdà, directora insular de Dependència i Diversitat Funcional del Consell Insular de Menorca; i Fina Santiago, consellera d’Afers Socials del Govern balear.

Amb el concurs de dibuix i la pintada del mural, Menorca s’ha sumat un any més als actes organitzats dels del Grup de Treball de Lluita contra l’Estigma de l’Oficina de Salut Mental del Servei de Salut (OSMIB), en el marc del Dia Mundial de la Salut Mental que, enguany, té com a lema «Salut mental i benestar, una prioritat global».

Segons l'OMS, s'estima que una de cada quatre persones desenvoluparà una malaltia mental al llarg de la seva vida. La preocupació pel benestar mental de la població general derivada de la pandèmia de la COVID-19 es fa palesa en tots els organismes, tant nacionals com internacionals. A Espanya, la Plataforma d'Associacions de Psiquiatria i Psicologia Clínica, el Consell General de la Psicologia i la Confederació de Salut Mental han alertat del greu impacte que les conseqüències derivades d'aquesta pandèmia poden suposar en la salut mental.

En aquesta línia, des de l’Àrea de Salut de Menorca es treballa per pal·liar els efectes de la pandèmia de la COVID-19. Tot i que no es disposen de dades específiques, des del Servei de Psiquiatria constaten una major incidència de trastorns mentals lleus com ansietat, depressió menor o fòbies. Alhora, es preveu un increment d’aquests casos degut a la situació de confinament i a les conseqüències de la crisi sanitària, econòmica i la situació d’incertesa sense precedents del moment actual, que pot afectar, especialment, a les persones més vulnerables com infants, gent gran i en exclusió social.

Els professionals que formen part del Servei de Psiquiatria també treballen per continuar amb la implantació del Pla Estratègic de Salut Mental de les Illes Balears 2016-2022, desplegant les diferents línies estratègiques, objectius i accions. El programa d’enguany del Dia de la Salut Mental a Menorca pretén aglutinar al voltant d'aquesta data les diferents institucions que treballen en l’àmbit de la salut mental per avançar en la implicació de professionals, usuaris, familiars i entitats per aconseguir els objectius d’aquest pla estratègic, entre ells la lluita contra l'estigmatització.

[Font: Àrea de Salut de Menorca. 09/10/2020]

[Foto: Àrea de Salut de Menorca]